• Kısaca Ben
email
  • Ana Sayfa
  • Hamilelik
  • Büyüyen Çocuk
  • Beslenme
  • Sağlık
  • Gezi
  • Kütüphane
  • Öğreten Reklamlar
  • Haberler
  • Biz Bize

Ters Yüz bahane, duygular şahane

Temmuz 13, 2015
by admin
0 Comment
GD Star Rating
loading...

Mutlu çocuk, mutlu insan hep gülen midir?

796ad7f4713cabc833b11c845321e25b42110f90Ters Yüz, olumlu olumsuz tüm duyguların gerekliliği üzerinde durarak, hepsini takdir eden farklı bir bakış açısı.

Fragmanı izlediğimde acayip gülmüştüm. Annenin kızıyla konuşmaya çalışması, babanın aslında başka alemlerde oluşunun yakalanma anı ve kafalardaki duyguların karşılıklı itişmesiyle Ters Yüz hem farklı, hem de merak uyandırıyor.

Kuzumla gitmek için film bakınırken arkadaşlarımın tavsiyeleriyle dikkatimi çekti. Genelde aynı bilgilerin yer aldığı sayfaların birinde 6-12 yaş için uygun olduğunu okuyunca ailecek bilet kuyruğunda bulduk kendimizi. Tekrar sordum. “kızım 6 yaşında, film uygun mudur?” diye. EVET. Salonda çocuklu aile bolca mevcuttu. Bu beni biraz olsun rahatlattı.

Koltuklarımızda sonraki haftaların tanıtım filmlerini izlerken aklıma “Bak şu konuşana” ve sihir sayesinde düşünce okuyan karakterli filmler geldi. Her zaman merakla ve severek izlemişimdir. Ama bunlar seneler önceydi ve yeni nesil yaklaşımlar neydi?… Ve film başladı.

Filmin ana konusu taşınmanın 11 yaşındaki Riley’i ve ailesinin üzerindeki etkisi. Gelmeyen eşyalar, boş evde iyimser yaklaşımlar, yeni okul, arkadaşlar ve geçmişe özlem. Duygularımızdan ana karakter neşe (joy) cıvıl cıvıl haliyle daima enerjik. Zorlu başlayan yeni hayata alışma döneminde küçük kızın dolayısıyla diğer duygularının motivasyonunun sürmesi için sürekli çözümler üretiyor. Yeni anıların neşeyle desteklenmesini işlerin yolunda olduğunun işareti olarak görüyor. Yeşil renkteki tiksinmenin (disgust) umursamaz yüzünü hiç düşünmemiştim. Biraz gıcık gibi geldi ama dost olunacak cinsten. Korku (fear) çok çekingen ama Riley’i korkutmamaya çalışarak koruyor. Öfke (anger) bizim öfke, her zamanki gibi işte ben şimdi gösteririm sana havasında. Ve üzüntü (sadness) o kalın kazağıyla hantal ve sürünür gibi umutsuz.

Tükenmez enerjisiyle neşe; üzüntüye sık sık dikkatli olması, mutlu anılara dokunmaması, üzüntü yaymaması konusunda ikazlarda bulunuyor. Ne zaman Riley’in yüzü asılsa sebebi üzüntü oluyor. Sonra yanlışlıkla üzüntü ile mutluluk yönetim panelinden çıkıp, beyindeki yolculuklarına başlıyorlar. Bu dakikadan sonra salondaki çocuklarda kıpırtılar başlıyor. Öncelikle klasik filmlerdeki gibi başlayıp gitmediği için 5-6 yaş grubu pek anlayamadı. “Film ne zaman başlayacak” veya “ne zaman ara olacak” diyenler oldu. Yetişkin diyaloglarında sıkılma kıpırtıları başladı.

Öfkeye “hani kayıtsız davranacaktık” diyen korku. Veya “Efendim aşırı küstühlık tespit ettik” denmesi gibi…

Ayrıca iki duygunun Riley’in küçüklüğündeki hayali arkadaşı yardımıyla bilinçaltından çıkıp yönetimin olduğu merkeze ulaşmaya çalıştığı bölümde kızım babasına sokuldu. Hatıra, hafıza, ana konular oldukça detaylı ve güzel işlenmiş ama itiraf ediyorum; bilinçaltını böyle karanlık hayal etmemiştim.

Neşe’nin olmadığı zamanda diğer duygular Riley’e yardımcı olup durumu toparlamak için son çare eski evlerine dönüş planı sunuyor. Bu esnada küçük kızın karakterini oluşturan çocukluk anılarına ait istasyonların tek tek yıkılma sahnesi de hüzünlüydü.

Salonda çocuk kahkahaları yükselmedi hatta “hüzünlüydü” diye tanımlayanlar küçükler oldu. Bir kere duygu karakterlerini ve Riley’in bağlantısını anlayamadılar. Haklılar da… Fakat kendi adıma iyi ki gitmişim dediğim bir filmdi. Her şeyin yolunda olması için neşeli olmanın şart olmadığını, kendini ifade etmek için üzüntünün nasıl da dengeleyici olduğunu, ayarında öfkenin aktivitede mücadeleyi besleyen gücünü, sahip olduğumuz tüm duyguların bizi, çocukları oluşturan temel yapılar olduğunu tekrar etmiş oldum.

Kuzumun bebeklik çağında inleyerek, irkilerek rüya gördüğü dönemde uyandırsak mı ne yapsak diye kararsız kalıyorduk. Doktorumuz “Rüyada olumsuz duyguları güvenle deneyimleyebiliyor. Bu onu geliştiriyor, müdahale etmeyin ve endişelenmeyin” demişti.

Evet “bu çocuk hiç ağlamayacak, hayır kelimesini duymayacak” diyen yeni nesil aile konuşmalarına rastlıyoruz. Oysa ağlamak gülmek kadar değerli. Korkmak negatif değil emniyet kemeri gibi koruyan. Tiksinme kendini beğenmeme fikriyle desteklenmez ise eğlenceli. Ters Yüz; duygularımızın yeteneklerini tanıyarak onlarla kol kola ilerlemenin önemini hatırlatıyor.

ters_yuzÖzellikle çocukların duygularının farkında olması ve onları dile getirmesi duygusal – sosyal gelişimi açıdan çok önemli. İnsanı yöneten sadece akıl değildir. Akıl ve duygu ayrı değil tam tersi birbirini tamamlayandır. Sadece çocuklar için değil yetişkinlerin de ilişkilerini sağlıklı kılan, huzurlu ve mutlu olmasını sağlayan budur. “Kendimi kızgın hissediyorum, yalnız kalmaya ihtiyacım var, çok üzgünüm” veya “böyle davranınca kalbim kırılıyor” demek uzun ve karmaşık yolları nasıl da aydınlatıveriyor bir anda. “En çok şunu yapmayı seviyorum” ne kadar net di mi? Evet duyguların beslenmesi ruhun beslenmesi anlamına geliyor. Bedensel gıda kadar hayati. Ters Yüz filmi böylesi önemli konuya dokundurma yapmasıyla iyi iş çıkartıyor.

Tam olarak küçük çocuklar için olmasa da gerçekten güzel bir duygu filmi.

İçinizdeki sesi dinleyin…

Not: Film sonunda yazılarla birlikte geçen sahneler çok eğlenceli. Bunları da izlemeden çıkmayın 🙂

 

Bunlar da ilginizi çekebilir

  • “ İçerdeki Çocuklara” Anaokulu“ İçerdeki Çocuklara” Anaokulu
  • Okul Seçerken İlk Dikkat Edilmesi GerekenlerOkul Seçerken İlk Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Ailecek okullu oldukAilecek okullu olduk
  • Ben Rembrandt. Paletime ışık koyar, fırçamı karanlığa batırırım.Ben Rembrandt. Paletime ışık koyar, fırçamı karanlığa batırırım.
Yazar Hakkında
Çocuklarımız tüm güzelliklere layık ve onlar için en iyisini vermeye çalışıyoruz. İstedim ki kızımla yolculuğumuz esnasında yaşadığım, okuduğum, kaydettiğim şeyleri paylaşayım. 2009 yılında dahil olduğu andan itibaren yaşamımızı daha da değerli kılan kızım sayesinde masallar, çizgi filmler ve illüstrasyonların tam ortasında yer alarak daha da mutlu bir anne oluverdim. Annelik söylendiği kadar kolay ve Pollyanna gibi her daim mutlu olmak demek değil tabi ki. Bunu nasıl aşacağım dediğim pek çok anla karşılaştım. Şunu çok iyi biliyorum ki kızım sayesinde hayatımın en zor mesleğini öğrenmeye çalışıyorum. Artık tüm anneleri ve hatta babaları daha net anlıyorum. Onları anlamayacağımı sanan kendi anne babamı bile :)
Sosyal Paylaşım
  • google-share

Cevap Bırakın Cevabı iptal et

Çek paylaş

Gördüğün o duygu varya aslında çok başka duyguDuyguların buz dağı Duygu Çemberi. Robert Plutchik tarafından (1980) ortaya konulan duygu çemberine göre farklı duygular birleşerek daha farklı ve geniş çapta duygular ortaya çıkarmaktadır. Bireylerin çevreye uyum sağlamasını güdüleyen sekiz temel duygu (görünen); - korku - Sevinç/neşe - Öfke/kızgınlık - Üzüntü/hüzün - Tiksinti/iğrenme - Umut/beklenti - Kabul etme/edilme - Hayret/şaşkınlık/sürpriz bir araya gelince şunları oluşturmaktadır. - Neşe ve beklenti bir araya gelerek iyimserliği, - Kabul etme ve korku bir araya gelerek teslim olmayı, - Sürpriz ve üzüntü bir araya gelerek hayal kırıklığını, - Öfke ve iğrenme bir araya gelerek hor görmeyi, - Neşe ve kabul etme bir araya gelerek aşkı/sevgiyi, - Beklenti ve öfke bir araya gelerek hırçınlığı/saldırganlığı, - Korku ve sürpriz/şaşkınlık bir araya gelerek dehşeti, - İğrenme ve üzüntü bir araya gelerek pişmanlığı meydana getirmektedir. Neden böyle davranıyor diye anlayamadıklarıma bir de bu gözlükle baktım. İçini görmek gibi:)) Durum budur... #duygucemberi #bireyvedavranis #plutchik #gizliduygular #gordugungibidegil #sosyoloji #psikoloji #bilgirehberdir #gelisenzuzu #ogrenmeningucu #derinmevzularAnlatma göster!Notlar bilim dersinden...terliksi hayvan, mikroskopla incelemek ve Defne’nin “amip gördük” notu. Hazır bilgi yerine yaşayarak edinilen canlı bilgi:) #bilimdersi #meraklicocuk #anlatmagosterİki dönemin satırlarından. Hoş geldin Heidi ve arkadaşları#zuzununkitaplari #kitap #hatıra #heidi #sahaflarindiyari #okumakgüzeldir #zuzunundefteri
“Akıl duyguyla çalışır” Reklam ajansı vitrininde öyle diyor:))Derin nefes aldım, sakince verdim ve sordum “Neye ihtiyacım var?” - Takıldığım konuda bilgiye diye cevabım geldi. Arkadaşımı aradım ve hem mesleki hem de güvendiğim can olarak on numara fikirlerini koydum cebime. Ve sormaya devam ettim; “neye ihtiyacım var” - Şefkatli ilgiye diye cevap geldi. Ofise adım attığım an kapıda karşılaştığım tatlı Özlemim kendine gösterdiği ilgiyi bana sundu. Saçlarını -fearlayayım? Büyük bir özenle saç düzleştiriciyle şip şak havama hava kattı:)). VaaaavvvvBen de içimden gözlerime yansıyan mutluluk pırıltısını çekip sevdiklerimle paylaştım. Dostlarım güzel sözlerini, seslerini yolladı Gönlüm bir kabardı bir coştu anlatamam. Sormaya devam ettim “Neye ihtiyacım var” cevap geldi... - Çok susadım, su içmeye. Bir bardak suyu tadıyla, kokusuyla, ılıklığıyla yavaşça içtim. Ohhhh ...öğreniyorum... kendimi gözlemlemeyi, içselleştirdiklerimi ihtiyaç duyduğumda harekete geçirmeyi. Öğreniyorum Neye ihtiyacınız var a dostlar. Kendinize sorun. Bir tane-on tane neye ihtiyacınız varsa buradayım:))) #farkındalık #kendimidinliyorum #tutenlefarkindalikcalismasi #ess31Hayat senin, sahne senin. Tadını çıkar Beşiktaş’ta saklı köşe. Sakinlik, sıcaklık ve tatlı bir nostalji. Aklınızın bir köşesinde bulunsun. @sahnebesiktas
“Çocukların dünyası çok farklı. Tüm güzel fikirler onlardan çıkıyor. Onlarla birlikte olduğunda bunu daha iyi anlıyorsun” dedi Pelin öğretmen. Yaptığını meslek olarak değil de etrafında yuvarlanan, koşturan, durmaksızın sorular sıralayan heyecanlı kalplere, pırıldayan beyinlere rehberlik etmeye araç, hatta fırsat olarak görüyor. İtiraf ediyorum onun istisnasız her gün gördüğü çocuklara hayranlıkla bakan gözlerindeki ışıltıya ben de hayran oldum. İçim açıldı sohbetlenirken Sonra aklıma dünüm geldi. Konusunun sevimsiz olduğu toplantıdan çıkıp arkamı döndüğüm an fotoğraftaki rengarenk dünyayla karşılaşmıştım. Kapkara koltuğun koluna mücevher gibi dizilmişlerdi. Öğretmenimizin tarif ettiği dünya... Rengarenk, küçücük ve sevgiyi çağrıştıran...tüm keyifsizliğim bir saniyede uçup gitmişti. Çok mutlu hissettirdi:))) #cocukkalbi #cocukdunyasi #oyunonamakhaktir #tesekkurlerarkadasim #zuzunundunyasi #cocukKüçük ile büyük konuların ayrımına vardığımız bir gün olsun. Haftanın son değil, yedisinden biri olan sevgili cuma hadi bakalım kol kola kendi en iyimizle yürüyelim#zuzunundefteri #kucukseyler #buyukfarklar #gulumse #sev #şefkatŞu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi... 2 mevsim bir arada. Bahçemizden gelen renkli kareler:))

En popüler yazılar

Çocuğum Dişinin Üzerine Düştü - 1
89 Comments
Tuvalet Eğitimi 1- Hazırlık
19 Comments
Bugün Sevdiğini Söyleme Günü
4 Comments
Laktoz Tahammülsüzlüğü ve Süt Alerjisi Nedir?
4 Comments
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
4 Comments

Dernek ve Vakıflar

  • CAGEDER – Çocuk Aile Gelişim ve Eğitim Derneği
  • COKMED – Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği İhmal ve İstismar Mağduru Çocuklara Yönelik Tanı, Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetlerin Desteklenmesi
  • El Bebek Gül Bebek Prematüre Doğan Bebekleri Destekleyen, Aileleri ve Uzmanları Bilgilendiren Sağlık Platformu
  • KACUV – Kanserli Çocuklara Umut Vakfı
  • Spina Bifida Derneği Spina Bifidalı Bebek Doğum Oranını Azaltmak, Hasta, Aile ve Uzmanı Destekleyerek Bilgilendiren Dernek.
  • TOFD – Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği
  • TOHUMOTİZM – Tohum Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı
  • ZİCEV – Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı

Etiketler

aft beslenme buyuyen bebek cocuk dergisi cocuk ihmali cocuk istismari cocuklu gezi cocuk sagligi cokmed destek diş emzirme Engelleri kaldıralım engellilere özel film gonulluler hayali arkadas kaza kitap Meraklı Minik müze ziyareti nefes reklamlar sut sagmanin onemi tolga dagli tuvalet egitimi Tübitak yasemin erguder çizgi film çocuk

Vizyondaki Filmler