loading...
Sekizinci ay kontrolünden sonra çevresindeki büyüklerinden grip virüsünün bulaşması sonucu kuzumda bir gecelik yüksek ateş ve yaklaşık bir hafta devam eden burun akıntısı oldu. Böyle dönemlerde özellikle gece rahat uyuması için günde birkaç defa serum fizyolojik damlatarak burnunun açık olmasına dikkat ettik. Ateşini de boynuna, alnına ıslak havlu (kokusuz yenidoğan popo sil güzel bir yöntem) koyarak ve kalın giydirmeyerek düşürdük. (Sürekli takip ettiğimiz ateş 38.5 dereceye yaklaşınca ve zaman zaman ateşini düşüremeyince doktorunu arıyoruz. Minik ateş yükselmelerinde sakin olmaya çalışmayı tercih ediyorum elimden geldiğince 🙂 )
Tam iyileşti derken muhtemelen çevresindeki büyüklerden yeni bir virüs kaptı ki birden yediklerini şiddetli şekilde tazyikle kusmaya başladı. Su gibi ishal olması ve yüksek ateşin 10 gün önceki gibi kolaycacık düşmemesi bizi endişelendirdi ve doktorunu aradım.
Yarım saat içinde gayta testi yaptıracağız ve sonuca göre tedavi belirlenecek. (Kakayı bezden aldıktan sonra yarım saat içinde testin yapılması çok önemli. Bir de bezi ishal olduğu için sıvı olan kakayı olduğu gibi emdiğinden kuzunun altını açınca bize alacak numune kalmadığını gördük. Daha sonraki temiz bezi ters çevirip bağlayarak daha sonraki taze kakayı kavanoza kolayca alabildik). Adenovirüs (pozitif çıktı), rotavirüs (negatif çıktı) ve devamında parazit (lökosit) testi de yaptırdık. Adenovirüsün grip virüsü olabileceği ama 2-3 lokosit görüldüğü için antibiyotiğe (7 günü tamamladık) başlama kararı aldık.
Devamında, bol sıvı tüketsin, muzlu ve minicik tuzlu ayran, (bir yaşından önce tuz atılımı böbrekleri yoruyor) midesi kötü olduğu için naneli yoğurt çorbası yedirin, nane limon içsin. Ayrıca elma, havuç, soda, muz, portakal, nane, limon (bir yaşından büyükse bal) karıştırıp içirin. İshal yüzünden elektrolit kaybını önlemek ve ishali kesmek için ideal bir yöntem açıklamasıyla doktorumuzun tavsiyelerini aldık.
Daha sonra telefona sarılıp “her yediğini kusuyor” diye feryat edince doktoru “yemeğini yavaş yavaş yedirmelisiniz ki çıkartmasın” dedi . Şöyle ki bir çay bardağı çorbayı yarım saate bitirmelisiniz. Bir kaşık verin 5 dk bekleyin böylece midesi bulanmadığı için kusmaları azalacaktır. Bir de gece beslenmelerindeki sütünü sulandırarak vermelisiniz ki (sütteki yağ) ishali arttırmasın.
Bağırsaklardaki zararlı mikropların atılımına yardımcı olmak için faydalı mikropların olduğu toz bir karışımı kilosuna göre yarım paket şeklinde yarım çay bardağı suyla karıştırıp aç karnına 15 gün boyunca içirdik.
Önemli not: Ateş düşürmek için yapılan soğuk kompreste çok önemli iki nokta var. Birincisi soğuk kompres sadece enseye , başına ve alnına yapılmalı
. Koltuk altına yapılan kompres soğuk olduğundan kılcal damarları iyice büzüştürüyor ve yüksek ateş yüzünden moraran parmak uçları daha da morarmaya başlıyor.
İkincisi, yüksek ateşi düşürmek için soğuk su banyosu sıcak tencereyi soğuk su altına sokmak gibi bir etki yapar. Tencere soğuk su altına girince cozurdamaya başlar aynı şekilde insan da öyle olur. Doğrusu uygun sıcaklıktaki (ılık) suya sokup çıkartmak.
Kızım üç gün ciddi zor durumdaydı. 4. gün biraz daha iyi beslenmeye başladı ve ishali kesilip, ateşi düştü. Ancak halsizlik, uyuklama hali devam etti. Yavaş yavaş toparlanıp bir hafta içinde eski enerjisine döndü.
Lökosit ve adenovirüs testini içimiz rahatlasın diye tekrar yaptırdık. Her hastalık atlatmamızda mikropları yendiğimizi ve direncimizin güçlendiğini düşünerek teselli bulup mutlu oluyoruz.
Mikropları yenen kahraman minikleri tebrik eder ve öperim. Sevgiler…