loading...
Gelişim takvimi
Ağırlık: 11.380
Boy: devamlı kımıldayan bir tırtılı ölçmeye çalışmak gibi. Sonuç ?
Baş çevresi: 45.8
4 dişi var, 4 diş çıkıyor.
Gelişim: Desteksiz dikiliyor. 4-5 adım atıyor. Önceki aylarındaki gelişimine bakarak 1. yaş gününde yürüyor olacağına hepimiz inanıyorduk. Hatta doktorumuzun odasına yürüyerek girecektik. Doktorumuz ellerini bıraktırıp birkaç adım atmasını isteyerek yere basmasının doğruluğunu kontrol etmişti. Neden hala yürümediğine şaşırdığımızı dile getirdiğimizde “mutlaka bir denemesinde düşmüştür ve kendini kollamaya almıştır” dedi.
Hazır olduğunda yürüyeceğini biliyorduk ama dişler yavaş çıkıyor (diş anne-babadaki gelişim zamanlamasını yansıtabiliyormuş), yavaş yürüyor diye mızıldanmıştık:) ancak gereksiz bir şikayet… her kuzunun kendine has zamanlaması vardır.
12. ay aşıları: Priorix ve Varilrix (okuyabildiğim kadarıyla)
Soru cevap
• Priz vb uyarılarda “cıss” gibi tanımlar yerine ne yapalım, doğru mu hareket ediyoruz.
Bu sorunun temelinde “korkutma eylemi gerçekleştirmeden mi uyarmalıyız?” dı ancak aldığımız cevap aynen şöyleydi: “cıssı öğretmek kırmızıyı, beyazı öğretmek gibi. ” Tabi ki yanlış olan şeylerde herkes tutarlı şekilde uyarmalı. Yani biri cıs derken öbürü aldırmazlık etmemeli veya bugün koyulan kural yarın çiğnenebilir olmamalı.
• Mamaya devam mı? gece 12 gibi besliyor sabaha karşı vermiyoruz.
İdeali 12’de beslenip sabah kahvaltısından önce tekrar verilmemesi. Küçük çocuklarda yetişkinler gibi 12 saat kadar açlığa dayanabilirlermiş. Tabi bizim amacımız kuzumuza açlığa dayanınıklılık testi yapmak değil ancak her gece aynı saatlerde verilen mama daha sonraki zamanlarda açlık hissi olmasa bile otomatikman uyanmasına sebep olurmuş. Tıpkı her öğlen aynı saatlerde yemeğe çıktığımız için bir süre sonra saate bakmadan karnımızdan gelen açlık ziliyle öğle saatinin geldiğini anlamamız gibi. Geceleri beslenme alışkanlığı ileride geceleri uyanma ve gece beslenmesini kaldırmak istediğimizde de zorlanmamıza sebep olabilmektedir (alışkanlığın zor kırılması).
• Alelrji ilaçlarını kullanmaya devam mı?
Alarji ilacımız olduğundan bu sorumuzu her ay mutlaka soruyoruz. Zaditeni 1 hafta daha günde 1 kez kullanıp bırakacağız ve iki hafta sonra kan testiyle alerji kontrolü yapılacak. Bu testlerden önce de inek sütü alerji testi için 2 günde 1, günlük süt 5 dk karıştırılarak kaynatlacak ve yarı yarıya sulandırılarak içirilecek (bir bardak sütün yarısı su, yarısı süt şeklinde). 15 gün sonra tam süt verilecek. Yine aynı dönemde bal, yumurta beyazı ve patlıcan yedirilerek (15 gün boyunca) alerji kontrolü yapılacak. Ancak bu planımızı bir hafta sonra yüksek ateş, burun akıntısı ve öksürük şikayetiyle uygulayamayıp bir süre daha ertelemiştik.
Vitagil (2×5 ml) ve Zymaflour (1×1) diş güçlendiriciyi kullanmaya devam.
• 3 ayda bir gelinecek dikkat edilecek neler var?
Her ay gelmek öyle rahatlatıyormuş ki panik halinde insan yapılması ve yapılmaması gerekenler listesi verilmesini bekliyor. Ancak öyle bir liste yokmuş. Hatta kuzum birkaç gün sonra fena halde hastalandı ve üst üste iki defa (3-5.2010) gittiğimizde “bakın şimdi daha sık gelmeye başladınız, her hafta görüşür olduk” diye gülüştük bile.
• Tuvalet eğitimine başlayamadık. Bu bir soru değil, ıkına sıkıla yapılan itiraf gibi bişey…
Şimdilik tuvaletimizi nereye yaptığımızı ve banyoyunun ne işe yaradığını gösterebildik ama aktif bir eğitime geçemedik. Bu konuyla ilgili söylenecek pek birşey yok.
• Burun spreyi ve diş jelini ileriki zamanlarda kullanabilir miyiz?
Özellikle diş jelini ihtiyacımız olduğu sürece kullanabiliriz. Hatta etkisinin devam edip etmediğini kendi dişimizde deneyip, gerekirse yenilemeliyiz.
• Uyumadan önce parmağını emiyor, ne yapalım, nasıl yapalım?
“Eğer erkek olsaydı kendi haline bırakırsanız askere gidene kadar emer” diye esprili bir şekilde örneklendiren doktorumuzla duruma epey güldük. Aslında çocuk gündüz ve sürekli parmağını emmiyorsa endişe edecek bir durum yok. Sadece acıktığında, uyku öncesi ve diş çıkarken (kaşınma sebebiyle) emme dışındakiler ihtiyaçtan çok sıkıntı belirtisiymiş. Buna rağmen 3 yaşından önce bırakması sağlıklı olacağından eczaneden alacağımız acı oje sürerek duruma müdahale etmeye karar verdik. Yalnız bir arkadaşımız 2.5 yaşındaki kızında kullanmış, ama konuştuğu için de “parmaklarıma ne oldu benim” diye öyle şaşkın ve üzgün sormuş ki “biz ondan daha çok üzüldük o yüzden 3 yaşını beklememenizi tavsiye ederim” demişti.
Beslenmemizde mamayı kesip besleyici ve doyurucu muhallebiye geçiyoruz. Keçi maması her yerde satılmadığından aniden bittiğinde gerçekten zor durumda kalıyorduk. Aralarda muhallebi ve süt desteği bizi rahatlatmıştı.
• Komutlarımız daha karıştı.
Örneğin “git yatağın altındaki ….ni alıp gel, sandalyenin arkasındaki kutunun üstündeki ….ni getir”
Gelişim
Bu ay kuzumuzu el kaslarını geliştirmesi için oyun hamuru ve pastel boya kalemleriyle tanıştırmıştık. Oyun hamurunu ilk gördüğünde çekindi, dokunmak bile istemedi. Sonraları parça parça yapıp etrafa savurdu, pastel boyalarla birlikte onların da tadına bakmaya çalıştı. İlgisiz davranışlar, kısa süreli ama sık denemelerimiz, birlikte yaptığımız eğlenceli aktivitelere dönüştü. Önemli olan minik parmakları çalıştırıp kavrama, bastırma, çekeleme gibi fonksiyonlarının gelişimine kaynak oluşturmak.
İlk pastel boyaları ağzına alacağı için tamamen zararsız ve özellikle yumuşak olmayan seçmiştik (Unicolor). Resim defterine attığı her çizgi bizim için ek bir mutluluk kaynağı oldu. Bu minik çizgiler için önceden bizim uğraştığımız çizimleri anlatmıyorum bile.
Sonuç en sevdiğimiz renk mor ve mavi…
Devamı 12. ay 2. bölümde…