loading...
Bu kitabın mantığı, içeriği, tarzı hayranlık uyandıracak şekilde sağlam. Önce kapaktaki Nasreddin Hoca’nın sevimli çizimi ve renkleri dikkatimi çekti (resmin üzerine tıklayın daha büyük göreceksiniz), sonra iki yabancı felsefecinin halk kahramanı felsefecimizi çocuklara ulaşmak için elçi olarak kullanmış olmaları. Nasıl yani çocuk ve felsefe mi? Aynen öyle; dünyaca ünlü Fransız filozof Oscar Brenifier ve çocuklar ile gençlere yönelik çalışmalar yapan felsefeci Isabelle Millon’la beraber “Nasreddin Hoca ile Düşünmeyi Öğrenmek” adlı bu eşsiz kitabı yazmışlar. İnanın eşsiz tanımım abartı değil, eline alan ve şöyle bir göz gezdiren herkes alınacaklar listesine ekledi.
Kitabın yapısı farklı, akıcı ve anlaşılır. 13 bölümden oluşan yapı şu şekilde;
Fıkra
A- Sorular
– Anlama
– Yorumlama
B- Alıştırmalar
– Açıklama
– Uygulama
C- Çözümlemeler
Bölümlere kısaca değinirsek; ilk konuyla ilgili Nasreddin Hoca’nın fıkrasına yer veriliyor. A- Sorulardaki anlama başlığında fıkra hakkında, yorum kısmında genel sorular doğrudan bize iletiliyor. Ardından B Alıştırmalar kısmında Nasreddin Hoca üzerinden insanın o davranışı neden öyle yaptığını anlatıyor ki inanın çok önemli noktalara değiniyor. Devamında konuyu pekiştirmek ve daha iyi anlaşılmasını sağlamak için B Alıştırmalarda yaşamımızdan yola çıkılarak yine bize sorular sıralanıyor. Tüm bu süreçle hem eğlenecek hem de şaşıracaksınız. Her sayfa yumuşacık renkleri ve esprili çizim tarzıyla Serap Deliorman tarafından güzelleştirilmiş. En sonda C Çözümlemelerle tüm bölümler güncel olarak ve daha derinlemesine tekrar işleniyor. Yani neden beğenilmek isteriz, yalan söylemek daha mı kolay, neden onaylanmak isteriz, görünüşümüz aslında neyi ifade ediyor, sorumluluk ne demek veya doğruluk ve dostluk nedir, herkes dostumuz mudur, yalan söyleyen biri dostumuz olur mu, gerçek dost nedir? gibi… Özellikle son bölüm davranışların derininde yatan kavramlarla tanışmak, öz eleştiri yapmak veya karşı tarafı daha iyi anlamak için tam kararında.
Felsefe kaynaklı bir kitabın çocuklara nasıl ulaştığını test etmek için hemen kızıma bir fıkra okuyup alıştırma kısmına geçtim. İnanın bir çocuğun kafasının ne denli ilginç çalıştığını öğrenmek için güzel bir yöntem. Mesela, görünüş bölümünde “bir kişi nazik gibi görünüp de aslında tam tersi olabilir mi?” sorusunun cevabı beni gülmekten yerlere yatırdı. Ancak bu kitabın hedefi tam olarak küçük çocuklar değil, mesela kuzumun abim dediği Halasının 11 yaşındaki oğluna daha net ulaştı mesajlar. Kitabı eğitmen olan Halamız da beğendi.
Kitap bir açıdan da önemli benim için; 1208 yılında doğmuş ve farklı bakış açısıyla her biri hala ders niteliğinde olan fıkraları ile efsaneleşmiş Nasreddin Hoca’nın böyle güzel bir çalışmada kahraman olarak seçilmesi. Çünkü değerlerimize sahip çıkıldığını çok sık göremiyoruz. Zaten kimin sahip çıktığıyla değil artık sadece unutulmamasıyla ilgileniyoruz. Ye kürküm ye, eşeğe ters binmek, göle maya çalmak fıkradan çok öte insanı başka türlü düşünmeye zorlayan zekaya sahip ve bu cin yaklaşımlar nesilden nesile aktarılmalı.
Kısaca bölümlerini tekrar tekrar okuduğum kitabı en kısa sürede almanız için ısrar ediyorum. Seveceksiniz.
Emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Dilimize kazandıran Emine Ayhan, kütüphanemize kazandıran Tüdem Yayıncılık sizlere de teşekkürler. http://tudem.com/
Bilirsiniz ama ben yine de sözlük anlamlarını yazmak istedim.
Felsefe: Varlığın ve bilginin bilimsel olarak araştırılması
Filozof: Felsefe ile uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimse, felsefeci, feylesof