• Kısaca Ben
email
  • Ana Sayfa
  • Hamilelik
  • Büyüyen Çocuk
  • Beslenme
  • Sağlık
  • Gezi
  • Kütüphane
  • Öğreten Reklamlar
  • Haberler
  • Biz Bize

Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı.

Aralık 18, 2014
by admin
0 Comment
GD Star Rating
loading...

Nerede o eski Yerli Malı Hafta’sının anlamı…

Çocuklarımıza kaynakların değerini öğreten kutlamalı hafta. Şimdilerde rafları kaplamış ithal ürünlerin arasından bulmak kolay olmasa da adından gelen diğer bir mesaj; “alışverişlerinizde yerli malı ürünleri tercih ederek ekonomiye katkıda bulunun”.

Uzmanlar diyor ki; çocuğunuza “paramız yok demek yerine istediğin şey bu parayı hak etmiyor” deyin. Yani parasızlığı değil de paranın doğru harcanmasını öğrenmeli…

Bizim de evdeki konularımızdan en önemlisi kaynaklarımızı doğru kullanmak. Çocukluğumla kıyaslarsam bunu tam anlamıyla becerebildiğimizi söyleyemem. Savurgan değiliz ama kuzumun dudağını sarkıtarak istediği şeyleri her zaman reddetmek de kolay olmuyor. Oyuncakçı tarzı yerlerde iki saniye bakıp “bunu istiyorum”a karşılık “hayır” cevabıyla, “o zaman bunu istiyorum” diyorsa aynen yürür giderim. Ama o bayıldığı şeyin önünde şaşkınlık ve keyifle donup kaldığını ve heyecanla bizi çekeleyerek yanına götürüp, öncelikle göstermeyi tercih ettiğini izliyorsam durum başka. Gözlerinde hayal kurmanın pırıltılarını sezinlemeliyim, yoksa almış olmak için almıyorum. Küçüklüğünden beri komikli, hayvanlı kumbaraları var ki bazen “bu oyuncak biraz pahalı, düşünmeliyiz” dediğimizde “benim kumbaramda param var, üstünü tamamlar mısınız?” önerisinde bulunuyor.

nostalji_beslenme_cantasiKüçükken, yerli malı haftası zaten içinde olduğumuz yaşantının kendisiydi. Kimsenin bize paramızı ve kaynaklarımızı güzel kullanmamız gerektiğini hatırlatmasına gerek kalmayan bir bilinçteydik. Odadan çıkarken ışık söndürülür, diş fırçalarken akan su kapatılır, defterler-kalemler, kıyafetler hakkıyla kullanılırdı. Çevremizde hali vakti yerinde olanlar bile mütevazi yaşayarak arkadaşlarının duygularına özen gösterirdi. “canı çeker, arkadaşına da ver” anlayışıyla paylaşım yüksek düzeydeydi.

Üretim de tüketim de iç kaynaklardan yapılırdı. Yerli malı tüketin denmesine pek gerek kalmazdı. Yabancı veya lüks tüketim markaları raflardan dolup taşmıyordu, olanlara da cebimizdeki parayla pek yaklaşılmıyordu. Çocukluk arkadaşlarımızla buluştuğumuzda “hatırlar mısın?” diyerek o günleri yad ediyor, bayağı eğleniyoruz.

Kısaca o hafta beni mutlu ederdi çünkü her zamankinden farklı bir şeyler yapılırdı.
Annem bir gece önceden toz pembesi beslenme çantama; mandalina, yeşil elma, bir avuç kadar patlamış mısır, biraz kuruyemiş ve kendi yaptığı yuvarlak kurabiyelerden koyardı. İçindekiler yol boyunca dikkatli taşımam gereken önemli şeylermiş gibi hissetirirdi bana. Sınıftaki sıralar U şeklinde yan yana birleştirilerek dizilir, üstlerine de açık renkte masa örtüleri serilirdi. Masanın üstüne getirdiklerimizi güzelce dizer, yerlerimizde beklemeye başlardık. Sessizliği çok net hatırlıyorum. Bir de birbirinin çantalarından çıkanları görmemeye gayret edercesine ürkek/kaçamak bakan gözleri. Öğretmenimiz bir konuşma yapardı. Birlikte yer içer, devamında sınıfta koştururduk. Sanki ömrümde sadece bir defa bu günü kutlamışım ve hafızamdakiler de bunlarmış gibi geliyor. Belki de en çok eğlendiğimi hatırlıyorum.

Şimdilerde Yerli Malı Haftası’nda bazı okullarda çekilişle öğrencilerin getirecekleri belirleniyor. Kimi kuruyemiş, kimi meyve gibi. Hafta sonu canım arkadaşım oğlunun sınıfına damla çikolatalı bisküvi hazırladı (tarifi az sonraaaa). Biz de ortaya karışık kek, kurabiye yapacağız. Hafta başında ünite için kuzumun sevdiği ve sevmediği yiyeceklerden hazırladım. Üstlerine yapıştırdığım post-it’lere hangisinin yerli, hangisinin ithal olduğunu yazarak okula gönderdim.

Tahminimce çocukların heyecanı bizdekiyle aynıdır. Şiirler, kompozisyonlar okunuyor, hatta yarışmalar yapılıyordur.
Bu hafta benim için hala çok önemli fakat ne kadar gerçekçi? Ekonominin işlemesi için elbette tüketim olmalı ama nerelere, ne kadar? Türk Malı ürünlerin tüketilmesi için üretim de olmalı/desteklenmeli. Çocuklara geleceğin büyüklerine imaj kaygısı aşılanmamalı. Çünkü tüketim çılgınlığı da, marka bağımlılığı da temelde eksikliklerin, yetersizliklerin yerini doldurmak için yapılmakta. Güzel giyindiğinde özgüveni yüksek, pahalı giyindiğinde değerli veya değersiz hissetmek çarpık ve sonu gelmez bir durum.

Kaynakların değeri konusunda da toplum ve yönetici bilinci geliştirilmeli.

Haftamıza özel bahsettiğim krater büsküvi tarifi vereyim. Gerçekten pastaneden alınmış gibi güzel oluyor.

Süper pratik, el sürülmeden hazırlanıyor.

pratik_damla_cikolatali_biskuvi

Malzemeler:

– 100 gr (yaklaşık 6 yemek kaşığı) tereyağı. Yarı yarıya margarin tercih edilebiliyor.
– 1 bardak toz şeker (yarı yarı esmer şeker de yapabilirsiniz) ben bardağı tam doldurmuyorum…
– 1 çay kaşığı karbonat
– 1 yumurta (oda sıcaklığında olsun)
– 2 bardak elenmiş un
– 1 çimdik tuz
– Yoğurma işlemi için eldiven.

Oda sıcaklığında margarini 1 bardak toz şekerle iyice yoğuralım, 1 yumurtayı ekleyip krema kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam edelim. Ayrı yerde 1 çay kaşığı karbonata 2 tatlı kaşığı sıcak su koyup karıştırıp hamurumuza ekleyelim. Elenmiş 2 bardak una 1 çimdik tuzu da atalım. Hop bir iki, yoğurmaya devam. Kıvamı kurabiye hamurundan daha cıvık oluyor. Üstüne 1 bardak damla çikolata ekleyip karıştıralım. Yağlı kağıt koyduğumuz tepsimize yemek kaşığına aldığımız hamurdan aralıklarla toplar şeklinde serpiştirelim. Pişerken yayılıp krater kurabiyeye dönüşüyor. 170-180 derece önceden ısıtılan fırında 17-18 dk pişirelim. Sıcaklık 200 dereceyi geçmediği için damla çikolatalar erimiyor. Arada kontrol edelim ki kurumasın. Lezzet arttırmak için rendelenmiş fndık da koyabiliriz.

Not: Denemedim ama hamuru dondurma kaşığıyla koymak daha kolay oluyormuş.

Topları büyük yapmazsanız bu tariften yaklaşık 20 adet bisküvi çıkıyor.

Haftamızı kutlayarak afiyet olsun diyorum.

Sevgiler:)

Ansiklopedi bilgisi:

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Yerli Malı Haftası (Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye’de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Yerli_Mal%C4%B1_Haftas%C4%B1

Bunlar da ilginizi çekebilir

  • Tuvalet Eğitimi 1- HazırlıkTuvalet Eğitimi 1- Hazırlık
  • Süt Pompası, Süt Sağma ArkadaşınızSüt Pompası, Süt Sağma Arkadaşınız
  • Laktoz Tahammülsüzlüğü ve Süt Alerjisi Nedir?Laktoz Tahammülsüzlüğü ve Süt Alerjisi Nedir?
  • Hastalığa Sağlığa İyi Gelen Bitki ZencefilHastalığa Sağlığa İyi Gelen Bitki Zencefil
Yazar Hakkında
Çocuklarımız tüm güzelliklere layık ve onlar için en iyisini vermeye çalışıyoruz. İstedim ki kızımla yolculuğumuz esnasında yaşadığım, okuduğum, kaydettiğim şeyleri paylaşayım. 2009 yılında dahil olduğu andan itibaren yaşamımızı daha da değerli kılan kızım sayesinde masallar, çizgi filmler ve illüstrasyonların tam ortasında yer alarak daha da mutlu bir anne oluverdim. Annelik söylendiği kadar kolay ve Pollyanna gibi her daim mutlu olmak demek değil tabi ki. Bunu nasıl aşacağım dediğim pek çok anla karşılaştım. Şunu çok iyi biliyorum ki kızım sayesinde hayatımın en zor mesleğini öğrenmeye çalışıyorum. Artık tüm anneleri ve hatta babaları daha net anlıyorum. Onları anlamayacağımı sanan kendi anne babamı bile :)
Sosyal Paylaşım
  • google-share

Cevap Bırakın Cevabı iptal et

Çek paylaş

Sevdiğinde farklı bakarsın, gördüğünün canını da hissedersin. Korursun, kollarsın...gülümser ve şefkatle yaklaşırsın. Bir şey isteyeceksen nezaketi elçi yaparsın. Sevgiyi merkeze koyunca diğer değerler saman yıldızları gibi etrafında dans eder. Mıknatıs gibidir sevgi; hüznün, yasın bile doğuşunda yer alır. İnsan mı sadece? Hayvan bile kaybettiği sevginin yasını tutar. Sevdiğimizde vapurun yanında kanat çırpan martılara gülümser, yaşadığımız muhteşem coğrafyanın zenginliklerine hayran oluruz. Severek insan insana yaşamak dururken sahip olmaya çalışıp, benim olmuyorsa kimseye yar değil öfkesiyle yok edilmesini, değersizleştirilmesini izlemek tarifsiz bir hayal kırıklığı ve acı. #sev #koru #sevkatlebak #gülümse #paylaş #hisset #cancana #birlikteyasamakvarkenBugün yaşanan coşku senin ve milli mücadele için canını veren tüm kahraman şehitlerimiz sayesinde. Bin selam olsun. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun❤️🇹🇷Bugün yaptığım en güzel alışveriş. “Herşeyi kendime yatırım yapıyorum” veeeee Efes ziyareti başlasın🤩☀️
Her zaman baktığıma farklı açıdan ve farklı saate bakınca gördüklerime hayran oldum. Gece ile gündüzün etkisi kardeş gibi kucaklaşmıştı. Sıcacık ışıklarıyla sihirli gibi görünen fırın ile pastaneden çıtır simit aldım. Arabalı sebzeciden siftah alışverişi yaptım. Sakinliği derin derin soludum ve günaydın Sarıyer sahil...hayat...biz...ben dedim.Takım olarak hareket etmenin güzelliğini yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Bugün tanışıp yıllardır birlikte gibi hissetmek çok güzel. Şaşırtıcı ve keyifli. Bazı başarı paylaşımlarında gözlerim doldu, içim titredi. Gerçekten kadınlarımız inanılmaz iyi ki sizlerleyim. #girisimcikadinlargrubu #1010gkg #takim #sevgiYol kenarlarında dikkatimizi çeken, esprili ama komik olmayan şey!!! Maket polis arabası. Benim mırıldanarak konuşmamla kızım da kendi fikrini sıraladı; Anne onu görünce ben şöyle düşünüyorum. Sanki kendi güvenliğini düşünmüyor, polisler onu görüp onu uyarmasın, ceza kesmesin diye sırf bu yüzden kemer takıp hız kurallarına uyuyor. Takmak için takıyor. Trafik kurallarına uyulması için korkutma yöntemine ihtiyaç duyulması veya mecbur kalınması üzüntü verici. Bu maketler toplumda işleyen korku kültürünün de göstergesinden birisi. Kuralları koyanla göz göze gelince hareketlere çeki düzen veren, güç/otorite ortadan kalkınca hooop canının istediğini yapmaya geri dönen bireyler... Tam göz hizasına park edilmiş, yanıp sönen kırmızı/mavi ışıldaklı maket polis arabaları bunun somut örneği. Bizzat şahit olmuştum. Şöför uzaktan kırmızı/mavi ışıkları görünce “ceza yemeyelim şimdi” diyerek kemerini takıp, hızını sınıra çekti...biraz yaklaşınca “heee maketmiş yaaa” ile aynen eski haline döndü. Trafiğin araçlardan değil, birbirine bağlı hayatlardan oluştuğunu hatırlayan yol dostlarıyla karşılaşın. Özellikle bayram günlerinde insanın ağzının yüreğinde olmaması gerekiyor. Güvenli yolculuklarla evlerimize kavuşmamız dileğiyle... #trafikkurallarıhayatıkorur #trafik #sorumluluk #güvenliyollar #iyiyolculuklar
Kalbimizdesin...Saygı, sevgi ve minnetle anıyoruzYardım ile destek arasındaki önemli farkı muhteşem insan Tony’den öğrendiğimde bambaşka bir kafadaydım. Yapabilecek güce sahip olduğunu bilerek yanında olduğunu hissettirmek Destek olmak... Girişimci Kadınlar Grubu’nun kurulum amacı tam da bu! Hayal eden, harekete geçen kadınların bir araya gelerek; enerji, tecrübe ve güçlerini kullanmalarına fırsat yaratan, hayallerini anlatırken gözleri çakmak çakmak parlayan kadınların yanında olmak çok özel. Hiç yorulmuyoruz...çok eğleniyoruz ve projelerimiz için kolları sıvıyoruz. Hayaliniz varsa onu da alıp gelin:))) #girisimcikadinlargrubu #destek #heyecan #mutlucıcukfestivaliBenim için bayram; Büyüdüğüm sokaklara Lüleburgaz’a gitmek, anneannemiz namı değer Tonti’nin yanaklarını öpmek, şirin masalsı evinde, herkesin içinden geldiği gibi yuvar teker sohbetlenmesini, huzur buluşunu izlemek... Benim için bayram; biricik Tonti’mizin yılların getirdiği yorgunluğa rağmen tatlısı, çorbasıyla hazırladığı bol çeşitli, muhteşem lezzetli geleneksel aile yemeğini yemek üstüne iplik tatlısını görünce kızımın ağzı kulaklarında mest oluşuna gülümsemek. Benim için bayram; bayram ziyaretleri yapmak, her evin olmazsa olmazı kolonya ve mama ikramlarını almak, sohbet klasiği “eee sen nasılsın be yavrum” sorusunu aynı naiflikle cevaplamak... Benim için bayram; anneciğim ve babacığımın bahçesinde kardeşlerimle toplanmak...yeğenlerim ve kızımla saklambaç, sulu, toplu oyunlar oynamak. Benim için bayram; onların yıldız gibi parlayan gözlerinin içine bakarak öylesine sohbetler etmek...mangal başına defalarca “pişti mi pişti mi” diye heyecanla gelen yeğenlerim ve ailemi beslemek, Benim için bayram; yalana yalana üç top Balaban dondurmasını birlikte yutuvermek, geceleri yemekten sonra gökyüzünü izlemek, Benim için bayram; kızımla teyzesinin özenle hazırladıkları atıştırmalıkların eşliğinde ağaç altında hasret gideren sohbetlerine şahitlik etmek... Benim için bayram; Doğayı sessizliğin eşliğiyle dinlemek... Benim için bayram; Biz olup paylaşmak  #bayram #bayramsevinci #bayramlaşmak #benimiçinbayram

En popüler yazılar

Çocuğum Dişinin Üzerine Düştü - 1
89 Comments
Tuvalet Eğitimi 1- Hazırlık
19 Comments
Bugün Sevdiğini Söyleme Günü
4 Comments
Laktoz Tahammülsüzlüğü ve Süt Alerjisi Nedir?
4 Comments
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
4 Comments

Dernek ve Vakıflar

  • CAGEDER – Çocuk Aile Gelişim ve Eğitim Derneği
  • COKMED – Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği İhmal ve İstismar Mağduru Çocuklara Yönelik Tanı, Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetlerin Desteklenmesi
  • El Bebek Gül Bebek Prematüre Doğan Bebekleri Destekleyen, Aileleri ve Uzmanları Bilgilendiren Sağlık Platformu
  • KACUV – Kanserli Çocuklara Umut Vakfı
  • Spina Bifida Derneği Spina Bifidalı Bebek Doğum Oranını Azaltmak, Hasta, Aile ve Uzmanı Destekleyerek Bilgilendiren Dernek.
  • TOFD – Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği
  • TOHUMOTİZM – Tohum Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı
  • ZİCEV – Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı

Etiketler

aft beslenme buyuyen bebek cocuk dergisi cocuk ihmali cocuk istismari cocuklu gezi cocuk sagligi cokmed destek diş emzirme Engelleri kaldıralım engellilere özel film gonulluler hayali arkadas kaza kitap Meraklı Minik müze ziyareti nefes reklamlar sut sagmanin onemi tolga dagli tuvalet egitimi Tübitak yasemin erguder çizgi film çocuk

Vizyondaki Filmler