loading...
Küçük kızımız büyürken nasıl ve ne zaman öğreneceğini merak ettiğim üç konu vardı. İlk adımları ne zaman, ilk kelimesi ne olacak ve tuvalet eğitimini nasıl halledecğiz. Tabi ki bu evrelerin tamamlanması süreye yayılarak gelişiyor ve bunları tam olarak ne zaman yapacağına kuzunuz hazır olduğunda kendisi karar veriyor. Fakat kuzunuzun hazır hissetmesi bebekliğinden itibaren çevresindekilerden öğrendikleriyle oluşuyor. Bu konuları erken yapması zeki olduğu veya tam tersi geç yapması da yaşıtlarından geri olduğu anlamına gelmiyor. Büyürken küçük kuzunuzda temizlik, güvenlik, tuvalet eğitimi gibi konularda kurallar olmalı ancak genel olarak hedefimizin ters tepmesine sebep olacak zorlama hiç olmamalı. Özellikle tuvalet eğitiminde başarısız olunan her girişimden sonra 3 ay ara verildiği düşünülürse sabırlı ve sempatik olmak herkes için en uygunu.
Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır mı?
Fiziksel kontroller.
Kuruluk takibi:
Tuvalet eğitimine başlamadan önce yavrunuzun fizyolojik olarak buna hazır olup olmadığını bilmek gerek. 20 aylıktan küçük olan çocukların kasları henüz tam gelişmediğinden çişlerini tutmak konusunda pek başarılı olamazlar. Ancak istisnalar da olabilir. Arkadaşımın kızı Nilsu yazın artan pişik şikayetinin ciddi boyuta ulaşmasından dolayı tuvalet eğitimini 20 aylık olmadan çok önce almış örneklerdendir. Kuruluk takibi çok basit. Çocuğunuzun bezini gün içinde kontrol ederek 1-2 saat kuru kalabiliyor mu ve arada sırada olsa sabahları kuru kalkıyor mu diye bakalım.
Komutları anlayıp, uygulayabiliyor mu?
Basitçe komutları anlayıp (gel, otur, kalk, tut gibi), sizin yönlendirmenizle de olsa yerine getirebiliyor mu, bazı ihiyaçlarını dile getirebiliyor mu? Belki de Nilsu’mun ilk sözcüğü çişti.
Pantolonunu/eteğini ve kilodunu aşağı indirme, yukarı çekme gibi basit işlemleri yerine getirebiliyor mu? Kuzunuz küçük olsa da özellikle tuvalet eğitiminde işe yarayacağı için onu giydirirken işlemleri anlatın ve ondan yardımcı olmasını isteyin. “Pantolonumuzu ilk önce ayağımızdan geçiriyoruz ve şöyle giyiyoruz veya şimdi çamaşırını sen yukarı çek tatlım” gibi…
Düzen kontrolü?
Çocuğunuzun büyük tuvaleti yaklaşık aynı saatlerde mi oluyor? Bazı küçüklerde çalar saat gibi dakik olan kaka saati bazılarında o kadar da hassas değildir. Kızım kaka konusunda çok düzenliydi. Hatta muz yedikten tam yarım saat sonra bezimiz değişirdi.
Ayrıca tuvalet ihtiyacı olan kuzunuzu gözlemleyin. Tuvaletini yapmadan önce yüz ifadesi değişiyor mu, koltuğun/masanın arkasına saklanıyor mu veya sizin dikkatinizi çekmeye çalışıyor mu? Benim kuzum kaka öncesi terlemeye başlardı, hareketleri yavaşlar ve koltuğun arkasına saklanırdı. Merak edip yanına gitmek istediğimizde bizi elleriyle işaret ederek şiddetle uzaklaştırmaya çalışırdı. Bunu doktorumuza tarif ettiğimizde kaka eğitimine hazır olmaya başlamış, birkaç ay bekleyip öyle eğitime başlayın demişti.
Koku hassasiyeti ve merakı gelişiyor
Temilizlik ve düzen konusundaki hassasiyetine bir de aşırı gelişen koku alma duyuları eklenince ıslak ve kötü kokan bezden kurtulma isteği oluşur. Bunlara bir de yakınlarındaki arkadaş, kardeş ve büyüklerin tuvalet alışkanlıklarının merak edimesi ve hatta onları izleme isteğiyle taklit etme davranışı ekleniyor.
Duygusal kontroller.
Yakında önemli bir değişiklik olacak mı?
Çocuğumuzun fiziksel hazırlığını kontrol ettik. Şimdi de duygusal şartları gözden geçirelim. Tuvalet eğitimi vermeyi planladığınız dönemde ailenizde çocuğunuzu etkileyecek kararlar alınacak mı? Örneğin yeni bir yere taşınma, çocuğunuza bakan kişinin değişimi, aileye yeni katılan kardeş veya seyahat gibi anne babadan bir 4süre ayrılması gibi… Yakın zamanda bunlardan birisi olacaksa tuvalet eğitimi planını biraz ertelerseniz daha iyi olabilir..
Büyüklerin gözünden tuvalet eğitimi
Benim için tuvalet eğitimi neden önemliydi?
Kirli tuvaletle karşılaşma fobisi olan birisi olarak dışarıda plan yaparken ilk dikkat ettiğim konu bu olurdu. Doğal olarak herhangi bir zamanda herhangi bir yerde sürpriz şekilde tuvalet kullanma fikri kızım için bile olsa beni acayip geriyordu. Bu yüzden tuvalet eğitimine başlama fikri için kuzumdan çok benim hazır olmam gerekiyordu. Fakat eskiden rahat etmemizi sağlayan çocuk bezli hayat büyüyen kuzumuzun bez değiştirirken yaşattığı sorunlarla zorlu hale gelmeye başlamıştı. Bebek alt değiştirme yerleri sanki 0-6 aylık bebekler için yapılmıştı. Kızımı üzerine koyunca kırılacakmış gibi esnemeye başlıyordu ve ben de alttan dizimle destek yapıp tek ayak üstünde hızlıca değiştirmeye çalışıyordum ve işlem bitmeden nefes nefese kalıyordum. Peki o zaman ayakta değiştirmeyi deneyelim dedim, bu daha da zor oldu. Kaka bezde durduğu gibi durmuyor ki. Ayrıca her şeyi yiyebilen kuzunuzun alt değişimi sonrası değil odadan, binadan hızla kaçmak istiyor insan! Pişik olan popoyu iyileştirme çabaları da azımsanacak gibi değildi. Ayrıca bu iş pek de ekonomik sayılmazdı. Eklemek istediğim son sebep, oyun grubu/okul çağı yaklaşan küçükler için bazı kurumların tuvalet eğitimini şart koştuklarını öğrenmemdi. Sonunda bezi ne kadar erken çıkartırsak o kadar iyi olacağını kabullenip kızıma ve bana yardımcı olacak birkaç kitap edindim.
“Bir günden kısa sürede tuvalet eğitimi”
Sabır, stres ve sürprizlerin olduğu bu sürecin sadece bir gün sürme ihtimali bile insanı rahatlatabiliyor. Kitabı tavsiye eden arkadaşım bir mucize anlatır gibiydi. Hemenalıp okudum… Arkadaşım Zerrin’e bahsettim ve o da kitabı bir kaç başarısız deneme sonunda artık halılardan kaka topladığını ve neredeyse delirmek üzere olduğunu söyleyen arkadaşına tavsiye etti. Kitap işe yaramıştı.
Uzman iki psikolog tarafından (Dr. Nathan Azrin ve Dr. Richard M. Foxx) öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için geliştirilen bu programda amaçlar çocukların tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına gidermelerini sağlamak. Kitapta sürecin mantığı adım adım çok güzel şekilde aktarılıyor. Günlük dil kullanarak verdiği örneklerle kişiyi oluşabilecek aksiliklere de çok güzel hazırlıyor.
Başlangıçta oyuncakçıdan alacağınız çiş yapan bebeklerden birine tuvalet eğitimi veren çocuk, kendi tuvalet ihtiyacını nasıl karşılayacağını ve hangi eylemleriyle onay (ödül, övgü, taktir…) alacağını öğreniyor. Kitaptan kısaca aktarırsam oyuncak bebeğe eğitim kilodu giydirip su içirilir. Çocuğa bebeğin çişinin geldiğini, bebeği tuvalete götürmesinde, kilodunu indirmesinde, lazımlığa oturmasında yardımcı olması söylenir. Bebek çiş yaparken çocuk onu izler, sonra çocuk (bebeği yaptığından dolayı) övgüye teşvik edilir “aferin bebeğimiz büyük olmuş ve artık çişini tuvalete yapıyor”. Bebek sevdirilir, ne kadar mutlu olduğunu göstermesi için alkışlaması sağlanır (Çünkü tuvaletini yaptıktan sonra taktir edilen kendisi, mutlu olan da anne veya eğitimi veren kişi olacaktır). Hatta sonrasında oyuncak bebek sevilen bir mamayla ödüllendirilir ki çocuğunuz büyük çocuk gibi tuvalete çiş yaptığında bunları yiyemeyen bebeğin ödülünden yiyebileceğini bilsin. Devamında çocuğa bebeğin kilodunu çekmesi ve lazımlıktaki çişini boşaltması için de yardımcı olması söylenir. Sonrasında çiş tuvalete dökülür, sifona basılır ve lazımlık yerine konulur. Eğitimin başında kullanılan bebeğin kilodunun kuru olup olmadığı kontrol ettirilir ve oyuncak bebek ile işbirliği çocuğunuz düzeni tam olarak anlayana kadar devam eder…
Çocuğunuza kitap
Çocuklar için de çok güzel kitaplar var. Biz iki tanesinden çok memnun kalmıştık. “Kızımın tuvalet kitabı” klozet kapağı şeklinde eğlenceli kapağı ve sert sayfaları ile tutması, okuması kolay bir kitap. Erkek çocuk anneleri, tavsiye ettiğim bu kitabın oğlunuz için olanı da var. Resimleri, dili net ve güzel. İkinci kitap en çok bilinen “bay bay bezim”.Kitaptaki çocuğun hissettiklerini anlata o kısmı okurken cümleleri olumlu cümlelerle değiştirmiştim. Çünkü kızımın “bak kitaptaki çocuk da benim gibi davranıyor” diyerek bunu kaçış yolu için kullandığını farketmiştim. Siz kuzunuza göre okuybilirsiniz.
Tuvalete çiş yapma hakkında konuştuk.
Bir hafta boyunca tuvalet eğitimine ön hazırlık sohbetleri yapmıştık. Büyümenin ne kadar güzel bir şey olduğu hakkında olumlu konuşmuştuk. El yıkama, kendisinin bardaktan su içmesi ve paylaşma gibi büyümüş olma davranışlarını takdir etmiştik. (Bunları yaparken kuzunuzun yaşını unutmayın ve büyüme beklentinizi bunu düşünerek abartmayın) Sohbet konumuza iç çamaşırı giymenin bez bağlamaya göre ne kadar rahat olduğu anlatıp, aileden arkadaşlardan tuvaletini bezine yapmayanlardan örneklemeleri vermiştik. Ancak vücudunun bir parçası gibi uzun zamandır onunla olan bezini kötülemeden, rahatlık ve eğlence üzerine giderek yapmıştık. Kendi cinsinden arkadaş/ablasının tuvalet işlemlerini izleyip sıralamayı görmesini sağlamak da çok etkili. Hatta özellikle yaptığımız ziyaretimizde Zeliş’in kızı Nilsu tuvaleti kullanınca hepimiz çok sevinip alkışladık. Onu çişini tuvalete yaptığı için tebrik ettik. Önceleri düşüncesi beni rahatsız etse de kuzumu hissedecekleri konusunda rahatlatmak için birkaç kez ‘çişim geldi hemen tuvalete gitmeliyim’ diyerek onun da benimle gelmesine izin vermiştim. Bunu yaparken bir yandan da tarif etmiştim. Sonra popişi tuvalet kağıdıyla kurulayıp çamaşırlarımızı çekip belimizi toplayalım. Dilersen sifonu sen çekebilirsin. Alkışşş kızıma hadi şimdi bol köpükle ellerimizi yıkayalım sonra da kurulayalım. Oh çişimi yaptım tuvalete attım ve rahatladım diye şarkı söylerdik her seferinde. Tabi burada cinsellik detaylarına takılmaması sağlayacak gibi hareket etmeliyiz. Bir de tam onun seveceği gibi özendirici çamaşırlarla dikkatini çekip sen de çişini tuvalete yaptığında renkli çamaşırların olacak mesajı vermiştim. Hatta mağazaya gidip onun için güzel çamaşırları birlikte seçmiştik.
Ayrıca alışverişte ödül için “bir günde tuvalet eğitimi kitabında” çocuklar sever diye cips önerisi olsa da onları tercih etmediğimizden ve ödülüne bakıp sonrasında da kendiyle gurur duysun diye yapışkanlı kedi çıkartmaları almıştık.
Lazılığı seçerken
Bu konuda çiş yapıldıktan sonra müzik çalıp ödüllendiren havalı lazımlıktan orta karar lazımlığa kadar seçenek çoktur. Kolay takıp çıkartılabilen, oturup kalkarken devrilmeyecek sağlamlıkta ve pahalı olmayan bir tane almıştık. Üstüne birlikte adını yazıp birkaç tane de yapıştırma ile süsleyip kızıma ait hale getirdik.
Çişin/kakan geldiğinde buraya yapman için tatlım ve bu sana ait diyerek lazımlığı banyoya yerleştirdik ve ona alışması için süre tanıdık.
Bir de dışarıda gördüğü gibi klozeti tercih ederse diye klozet kapak aparatı aldık (lazımlık veya klozet ikisi de aynı işlem için mesajı vermiş olduk). Lazımlık gibi neye dikkat edeceğimizi bilmediğimizden deneme yanılma yaparak birkaç tane almıştık 🙂 Bu sallanıyor çocuk düşmekten korktu, bu çok sertmiş beş dakika sonra bacakları acıdığı için kıpırdanmaya başladı, bu hem yumuşak, hem güvenli hem de üstündeki karakterlerle eğlenceliymiş. (Klozet aparatını dışarıya gezmeye çıkarken yanınıza alıp kullanmak da çok pratik oluyor)
Son olarak ellerini yıkarken, klozeti kullanırken ihtiyacı olacak yine sağlam, geniş, yüksek olmayan plastik destek/tabure aldık (unutmayın işlevi önemli fiyatı değil )
Tuvalet Eğitimi 1- Hazırlık,
Merhaba bahsettiginiz bir gunden kisa surede tuvalet egitimi kitabini hic biryerde bulamiyorum bana yardimci olurmusunuz nerden bulabilirim siz nerden aldiniz veya bana satArmisiniz
Berna Hanım merhaba,
Elimde var olanları hediye ettim. Ancak sizin için birkaç yerden destek istedim. arzutimur@gmail.com‘a açık adresinizi iletirseniz kitap bulunduğunda memnuniyetle size yollayacağım. Bir de adresle birlikte küçüğün yaşını ve adını belirtin ki paketten onun içinde minik süprizler çıkabilsin.
sevgiler:)
arzu
arzu
Yardiminiz icin cok tesekkur ederim.sabirsizlikla bekliyorum adresinize mail attim oglumun ismi batı 2 yasinda. 🙂
Merhaba,
Destek olabiliyorsam ne güzel. Adresiniz ulaştı, kitap için cevap bekliyorum.
Size de bilgi vereceğim.
Sevgiler.
Kizim 3 yasina girdi 5. Gundeyiz egitimde
İki tane daha bebegim var 18 ayik ve 3 ayllik. Cok zorlaniyorum. Tam diyorum anladi artik bi bakiorym yine yapmus altina. İlk gunler yani alisana kadar aureklu hatirlatmakmi lazim . Geldimi geldimi soruyorum saat basi. Sikmiyimcocugu diyorum bi yandan . bu kitabida bikac yerde okudum insanlar faydalanmis. Anlattiginiz kadarinideniycem. Bebegini lazimliga oturtucam .. Bende eti puf veriyoum . kinderin cikolatasindan veriorum odul kendi yapinca .. Unutuyormu onemsemiyormu bilemiyorum yoksa normalmi bazen soluyo bazen tan yaparken anneee diyo aklina gelmis gibi bazende yapior anne nak kakayaptim diyor guluyor bakiorum ki yapmis pantolonuna..
Fizyolojik olarak hazir biliuorum gece bezliyrum yapmiyor sabah uyanir uyanmaz koyuyrum lazimligina yapior cisini .. Yok filan diyip kalkmak istiyor , gozumu actim lazimlik nerden cikti bu der gibi .. Ama inatla oyaliyorum ve yapiyor cisini .. Sonrakiler dedigim gibi ya altina ya lazimliga ..
Bye bye yapioru bizde el salliyi poposunu siliyo eller yikaniyor sewiyo cok seviniyor. Dedigim gibi alisicak sanirim.
O kitabi bende bulamadim biraz daha arastircam .. Cok yerde var ama stokta yok yaZiyor altinda.. 🙁
Yazi icin elinize saglikcok faydaliolmus.
Banu Hanım merhaba, 3 çocukla zoru başarıyorsunuz. Tebrik ediyorum. Evet, tuvalet alışkanlığı kazandırmak pek kolay olmasa da mutlaka oluyor. Endişelenmeyin. Her saat başı hatırlatılması çocuğu sıkmaz sadece bizler gibi önemsemiyorlar. Bu yüzden soruya bazen “evet”, bazen “hayır” diyebilir veya umursamaz görünebilir. Sormak yerine ilgilendiğini pat diye bölmeden yumuşakça elinden tutarak, elle destekleyerek onu “hadi çiş yapalım” diyerek lazımlığa/tuvalete götürmek gerek. Hala oyunu bölmektense altına kaçırmayı tercih edebiliyorlar:) Eğer gitmekte direniyorsa inatlaşmamalı. Çünkü bu konularda patron onlar, bizler kılavuzuz… Ben aldığı ödülü saklayıp başarısını görebilsin diye sticker vb veriyordum. Böylece yakasındakini gösterip takdir almaya devam ediyordu. Bu süreçte komşunuz, yakınınız da destek olabilirse şahane.
Merak etmeyin mutlaka başarıyorlar. Ter attığım zamanlar olmuştu, ama küçük bir sohbet insanı rahatlatıyor. Dilediğiniz an buradayım.
Kitap için haber bekliyordum, cevabımın gecikmesinin sebebi de budur. Malesef bulunamadı ama ona yakın güzel bir kitap vardı.
Açık adresinizi mail adresime iletirseniz memnuniyetle hediye ederim.
Sevgiler.
Merhaba 3.5 yaşında kızım daha önce tuvalet alışkanlığı kazandırmıştım ama sağlık problemlerinden dolayı beze dönmek zorunda kaldık 10 gündür bezi unutturmaya çalışıyorum ama çocuk çok hırçınlaştı uyku yemek düzenleri bozuldu alışkanlıkları değişti ve hala lazımlık veya tuvalete yapmaktmamışsa altına yapıyo ve çok rahatsız oluyo ama sorduğumda hayır yok diyo ne yapmalıyım
Merhaba, cevabı mail adresinize iletiyorum. Sevgliler:))
Arzu hanim kargonuz bugun elime ulasti cok teşekkür ederim batida hediyeniz icin opucuklerini gönderiyor
Sevgiler :))
Arzu Hanım merhaba Bir günden kısa sürede tuvalet eğitimi adlı kitabı bende yaklaşık 2 aydır arıyorum bütün yayınevlerine ve kitapçılara sordum fakat nafile. Eğer bana da yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba,
oğlum 21 aylık. İlk tuvalet eğitimi denemem başarısız oldu. Oğlumu üzdüm sanırım ve bin katı üzüldüm. Beze tekrar döndük. Biraz yol kat etmişti aslında ama onu hırpalamak istemedim. Bahsettiginiz kitabı her yerde aradım bulamıyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Sevgi vei saygılarımla
Ne iyi anlatmışsınız süreci. Ayrıca çok doğru bir karar vermişsiniz çocuğunuzun üzerinde baskı oluşturmamakla ilgili. Mutlaka başaracaksınız acele etmeyin:)
Bir günden Kısa Sürede Tuvalet Eğitimi kitabı malesef uzun zamandır basılmıyor. Ancak size “stressiz tuvalet eğitimi”ni önerebilirim. Ayrıca çocuklar için olan eğlenceli kitaplar da var (oğlumun/kızımın tuvalet kitabı). Duruma eğlence katmak işleri kolaylaştırıyor. Eğer bulamazsanız maille bilgi verin, ben bulup adresinize ileteyim. Sevgiler 🙂
Merhabalar
Benim kızım 28 aylık bizde tuvalet eğitimine başladık.Kızımın tuvaleti geldiğinde çok rahat söylüyor, geceleri ise altına hiç kaçırmıyor.Fakat tek sorunumuz ilk tuvaleti geldiğinde söylüyor lazımlığa gittiğimizde yapmıyor.Zorlamıyorum kalkıyoruz belli bir süre sonra artık sıkışıyor.tekrar soylüyor gidiyoruz sıkıştığı için ağlıyarak yapıyor.Bazen yapmıyor bile.korkutmamak için beze tekrar dönelim dedik onuda istemedi bez bağlı iken bile tuvaletini soyledi.Ama banyoya gittiğinde hmn korkmdan yapıyor.Banada bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.Lazımlık yada Klozete alıştırabilmem için ne yapmalıyım.Şimdiden teşekkürler.
Şengül Hanım merhaba,
Kuzunuza maşallah ne güzel büyük işler başarıyor tuvaletini söyleyerek. Baskı oluşturmadan durumu yönetirken sadece yol arkadaşı olmaya aynen devam. Bunca zamandır poposunda taşıdığı bezi çıkartıp başka bir yerde tuvaletini yapma duygusu kuzucuk açısından pek kolay değildir. Öncelikle bezi çıkartıp atın. O özgürlüğün tadına varsın. Havalar sıcak mis gibi olur. Haricinde birlikte onun seçtiği lazımlık veya renkli klozet kapağı alın (almadıysanız). Kapakların süngerli olanlar rahattır. Uzun oturmalarda bacakları kızartmaz. Eğer lazımlıkla ilerleyecekseniz üstüne birlikte adını yazın, sticker yapıştırın kısaca ona ait hale getirin. Banyoda oturarak zaman geçirmek dışarıda oyunla kıyaslayınca pek bir sıkıcı olur. O yüzden tuvaletini (lazımlık veya klozet) yaparken elinde sevdiği oyuncak olabilir, sizinle sohbet vb şeklinde paylaşım anına dönüştürebilirsiniz. Hatta bizimki sevdiği küçük kitapları oturduğu yerden kurcalıyordu. Bir de sorumluluğu sadece ona bırakmayın ilk zamanlarda. Çiş gelince söylemek oyunun bölüneceği anlamına da gelebiliyor onlar için. O halde tutayım bari. Çok sıkışmasını beklemeden yumuşakça yönlendirerek tuvaleti birlikte ziyaret edebilirsiniz. yarım saate bir hatırlatma yapmıştık. Ayrıca lazımlığı bir süre banyoda bırakmıştık. Aşırı sıkıştığında hemen oraya koşup oturuyordu, ancak yetiştirebiliyordu. Tabureyi taşımak, klozet kapağını yerleştirme falan zaman alıyordu. Kısaca sevdirmek ve zaman tanımak önemli. Ama bezi seçenek olarak değerlendirmeyip cicili bicili kilotlarla daha da eğlenceli yapabilirsiniz. Şimdilik bu kadar. Lütfen ilerlemeleri aktarın ki bizde sevinelim. Öpüyorum :))
Lütfen banada yaedin. Edin kzim 29 aylık gündüz cis olayını çok gUzel atlattik fakat gece ve gündüz uykuda altına yapıyor bez taktirmamak iicn ağlıyor bend ene yapacağımı saşirdim artık öğlen uykudan uyanıp. Hemen altına yapıyor
Tuğba Hanım merhaba, size hemen destek olamadım. Şimdi durum nedir? Cevabınızı merakla bekliyorum. Sevgiler:)
Merhaba
Ben de her yerde bu kitabı aradım ama bulamadım temin edebileceğim bir yer varsa yardımcı olur musunuz?
Hande Hanım, malesef artık o kitap yayınlanmıyormuş. Başka kaynaklar vardı. Dilerseniz onları iletebilirim.
Sevgiler :))