loading...
Ördekli Tuvaleti
Ağırlık: 10.630
Boy: 73.5 cm
Baş çevresi: 45.7 cm
Muayene bulgular: 4 dişi var, 4 dişi çıkıyor.
Gelişim: Destekle yürüyor.
Kaşıkla beslenme
Vitamin: Vitagil 2×5 ml, Zymaflor 1×1, Allerji ilacı 2×1/2 ölçek (1 ay daha) (kızımın gelişimine uygun doktoru tarafından kişiye özel olarak verilmektedir, tavsiye değildir, kendi doktorunuzun yaklaşımı kuzunuza özel olacaktır)
Kuzum muayinede ağladığı için üzülüyor mümkün olduğunca hızlı halledip minik pınarlarındaki gözyaşlarını az akıtmaya çalışıyorduk. Zaten hop hop hop şeklinde giydirip doğruca dışarıda bekleyen ablaya teslim ediyorduk. Çünkü Defne odadayken kimse kimseyi duymadığı gibi kulağımızın dibinde koca bir teneke çalınıyormuş gibi oluyordu.
Her zamanki gibi doktorumuza gitmeden merak ettiklerimizi defterimize sıralamıştık.
• Yemek yemeyi çok seviyor, bu konuda sınır koyalım mı?
Favori yemekleri köfte, tarhana çorbası, dolma, yoğurt. Ağzını açması için kaşığın içinin dolu olması yeterli. Belki dokusunu, belki tadını sevmediği birkaç şey oluyor ki onları yoğurdun içine gömüp öyle yediriyoruz. Bazen peyniri bile yoğurdun içine saklayıp yedirdiğimiz oluyor. Çevremizden oburlukla ve kuzumuzun kilosuyla ilgili yorumlardan sonra doktorumuza sormadan edemedik. “Yemek konusunda biz abartıyor muyuz acaba?” diye. Anne babalarımızın azıcık süzüldüğümüzde neden yüzümüzün kaşık kadar kaldığını söyledip dertlendiklerini çok net anladığımızdan kuzumuzun yemeğini kısıtlamayı aklımıza bile getirmek istemiyorduk. Büyüme çağında iyi beslenmesin istemekle birlikte obezitenin kucağına da düşmeyelim di mi? Aslında hesap çok basit; şekerli, yağlı, aburcubur, hamur işi yerine ihtiyacı olan vitamin, protein, kalsiyum ve karbonhidrat dörtlemesinden dengeli yemesiyle büyüme oranını kıyaslıyorsunuz. Zaten yemeğin fazla gelmediğini bir saniye bile yerinde durmayışından anlıyoruz (yakıt gerek di mi). Doktorumuz da herhangi bir kısıtlamaya gitmememizi söyleyince aynen devam dedik…
• Yatağına yastık koyalım mı?
Doğrudan hayır cevabını aldık. Hayır çünkü bebeklerin boyunları kısa olduğundan yastık tercih etmiyoruz, daha erken.
• Bahçede çiçeklerin arasında gezdikten sonra yüzünde kızarıklıklar oluyor. Ardından banyo yaptırıp 3’lü kremden sürüyoruz uygun mudur veya başka ne yapmalıyız?
E tabi polenler yüzünden kızarıklık olacaktır, banyo yaptırmanız polenlerden kurtulmanızı sağladığı gibi kremlerle de kaşıntılardan uzak tutup rahatlatacaksınız.
Üçlü kremimiz antialerjik, yanık deri tahrişi ve pişikler için… Bu kremleri avucumuza bir miktar alıp karıştırdıktan sonra kızarık noktalara masaj niteliğinde sürüyoruz.
• Ispanak, bakla (12 aya kadar vermiyoruz), bezelye, yumurta akı, yeşil mercimek, armut gibi alerji oranı yüksek yiyeceklerde alerji testi ne zaman yapılmalı?
Alerjisi olan yiyeceklerin test tekrarını bir süre sonra yapabilirsiniz. Zaten 12. aydan sonra herşey serbest olacağı için otomatikman denemiş olacaktık.
• Keçi boynuzu pekmezi ayrıca çok yararlı diyorlar doğru mu?
Küçüğümüzün inek sütüne alerjisi olabileceğinden keçi sütü kullanıyorduk. Yanında günde 1 tatlı kaşığı da pekmez veriyoruz (portakal suyuyla verilen pekmezin emilimi daha fazla). Böylece kansızlığını doğal yolla engellemeye calışıyoruz. Aktara yolunuz düşerse eğer birkaç dakika vakit geçirin. Her türlü şikayet ve önlem için poşetlere az az formülize edilen karışımlar. Demlenip içilme tavsiyeleri falan süper bir detay… Zaten aktarın kendine has kokusu insanı başka biryere götürüyor. Yine bir aktar ziyaretinde keçi boynuzu pekmezinin mucizeleriyle ilgili uzun bir dinleti vardı. Tabi hemen biz de aldık ve kendimizce kuzumuza daha faydalısını yedirmeye başladık. Ancak bu pekmez heryerde bulunmuyor, buna karşın vicdanımın sesini bastıramadığımdan ne yapıp edip keçili pekmezi almaya çalışırken buldum kendimi. İşte bu yüzden sorumun cevabı benim için çok önemliydi.
Tabi ki detaycılığıma karşın neredeyse gülümseyen bir tavırla hiç farkı yok keçi boynuzu, dut farketmez pekmez pekmezdir dedi.
• Salıncakta sallamak sorun olur mu?
Bayılıyoruz sallanmaya da, sallamaya da. Olur da keyifli birşeyi erkenden yaptığımız için kuzumuzun dengesinde sorun yaratır mıyız diye sorulacaklar listesine yerleştirdik.
Aslında sallanma denge fonksiyonunu geliştirdiği için faydalı da ve tabi ki çok hızlı olmadan ve güvenli olması şartıyla hiçbir zararı yok.
• Sürekli bahçede durmak istiyor ne yapalım.
Salın gitsin…
• Kafasının arkasında küçük (sol ensede) şişilik var nedendir?
Bu şişliği ilk farkettiğimde açıkçası ödüm patlamıştı. Bir sorun mu var, dengesini kaybettiğindeki düşmelerde mi meydana geldi falan falan. Veee rahatlatan cevap. Tabi ki olacak, olmalı. O şişlikler bağışıklık siteminin geliştiğinin işaretidir.
• Tuvallete kendi oturağında oturmaktan hoşlanmıyor, lazımlık mı alalım?
Büyük bir şevkle çok pahalı olmayan ama sevimli ördek klozet kapak aparatı ve uyumlu bir de tabure aldım. Tabureyi kısa tontiş bacaklar henüz kullanamasa da sistemi anlaması için almıştım. Çevremdeki her tecrübe lazımlık kullanarak tuvalet eğitimi verdiğini anlatıp duruyordu. Hatta bir ara biz de alsak mı diye düşündük. Ama önce doktorumuza danışmayı tercih ettik. Yani lazımlık istiyorsanız alabilirsiniz ama lazımlıktan sonra klozete geçiş eğitimi olmasın diye önermemiştim dedi.
• 10 ayda reçetemize burun spreyi yazılmıştı. Kuzunun burnu tıkalıydı ve asıl önemlisi hırıltısı vardı. Birkaç gün kullandıktan sonra hırıltı geçmişti ama burun spreylerini kullanırken dikkatli olmak gerektiğinden spreyi ne zamanlarda kullanmalıyız diye sorduk.
Hırıltı yoksa sprey de yok
Menümüze tuzsuz zeytin, börek tost, krep, ev reçeli de var artık…
Saklambaç oynanacak, normal komutlara karmaşıkları da eklendi, sıcak soğuk, tüylü kaygan sivri gibi tanımlamaları kullanacağız.
Yeni çıkan dişlerimizin acısını azaltmak ve geceleri rahatlatmak için (carpol ve İbufen) kullanabiliriz.
Mızmızlanmaya karşı ses tonu ayarlanarak otorite kurulsa iyi olur. Ağlayarak mızıldanarak istediği şeyleri yaptıramayacağını belli etmeliyiz. Ağaç yaşken eğilir:)
Banyoya her girdiğimde ördekli tuvalet aparatıyla turuncu taburesini görünce çok mutlu oluyorum. Kuzumun büyüdüğünü gösteren sevimli temsilciler. Evin her köşesinde, aklımda, yüreğimde işaretlerin ve sen varsın kuzucum. Bu işaretleri büyüdükçe çekmecelere, dolaplara kaldracağız. İyisi mi şirinlikleri doyasıya izleyeyim.