loading...
Bay Endişe
Çocuklarda anlamsız gibi görünen tuhaf diye nitelendirilen bazı davranışlar görürüz sadece çocuklarda değildir yetişkinlerde bu davranışlara rastlarız. Örneğin; Işığı 15 defa açıp kapatmadan rahat edemeyen bir arkadaşım var. Veya vedalaşırken en son kendisi değil de karşı taraf temasta (koluna dokunmak gibi) bulunmuşsa olduğu yerden kımıldamayan bir tanıdığım var. Bir örnek daha; sıralı olan sokak lambarını, trafik ışıklarını saymadan duramayan birini de tanıyorum. Evet bunlar kulağa çılgınca geliyor, hadi canım mantıksız, nasıl engelleyemez ki o davranışı diyor insan ama kişinin beynindeki o iç sesin gücünü tahmin edemiyor.
Özellikle çocuklar akıllı, yaramaz şeklinde iyide olsa kötüde olsa çabucak etiketlenir.
Şöyle ki; Bu çocuğun nesi var aynı soruları tekrar tekrar soruyor. Çok titiz, detaycı galiba oyuncakları mm yerleştiriyor ve sürekli kontrol ediyor tekrar tekrar yerleştiriyor, aynı sıralama olsun diye ısrar ediyor. İlgi çekmeye mi çalışıyor.? Hatta tören haline getirdiği şeyi yapmayı bırakmasını isteyip onu zorladığımda daha da beter oluyor benimle çatışıyor sözümü hiç dinlemiyor çok dik kafalı çıldırmış gibi davranıyor…
O çocuk ne çılgın ne de tuhaf ne de kötü huya sahip. Yetişkin ve hatta çocuklarda da sıklıkla görülen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) sahibi. Böyle çocuklar/büyükler uzman yardımına, çevresindekilerin desteğine anlayışına ihtiyaç duyarlar.
Obsesif Kompulsif Bozuk konusunu öğrendikten sonra acaba ilgili kitap var mıdır diye araştırdım ve çocuklar için yazılmış ama büyüklerin de onu anlamasını sağlayacak “Bay Endişe” yi buldum.
içeriği daha iyi anlatmak için kitaptan alıntı;
…
– herkes endişelenir dedi Dr Bahar. “fakat senin beynin çok fazla endişe mesajı yolluyor.”
– “Bu deli olduğum anlamına mı geliyor?”
– “ hiç de değil!” diye gülümsedi Dr Bahar. “Sanırım sende OKB var. Obsesif Kompulsif Bozukluk.
– “O da nedir?” diye sordu Arda.
Dr Bahar “OKB beynin kuşku ve korkularla başa çıkma yöntemidir.” diye açıklarken Arda’ya bir telsiz telefon uzattı. “Sanki OKB seni bir endişe mesajı ile arar. Yatağın altında ışık var mı? Ödevini yaptın mı? Ve tekrar arama tuşuna basar durur. Bu mesajlar obsesyonlardır ve bunlar hakkında endişelenirsin.
Kompulsyonlar da endişeleri durdurmak için yapmaya çalıştığın şeylerdir.”
Bulut Yayın’ları tarafından çıkartılan kitapta OBS’si olan Arda’nın neler hissetiği örneklerle aktarıyor.
Takıntılı, endişeli veya ısrarcı gibi görünen çocukların gerçekte neler hissetiğini ve belkide ihtiyacı olanı daha iyi anlayabilmek açısından eğitmenlerin, ebeveynlerin ve hatta varsa OKB’li arkadaşına yardımcı olabilmek için çocukların bile okuması tavsiye edilir.
Yazan: Holly L. LingerResimleyen: Greg Swearingen
Dizi Editör: Dr Pakize Nevin Sütlaş (Nöroloji Uzmanı)
Çeviren: Sevim Öztürk
Umuyorum ki böyle kaynakların sayısı artar. Doğru anlaşılan çocuk doğru yardımı alır ve yaşamına mutlu devam eder.
Emeği geçen herkese teşekkürler 🙂
Not: Her takıntılı, ısrarcı çocuk OKB’li demek değil elbette. Ne hissettiğini bilebilmek davranışının sebebini anlamak açısından önemli…
Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Bir Hikaye,