loading...
Kim yaparsa yapsın, kuzum için onu en iyi babaannesi yapar.
Adından emin olmasam da tadı bir harika. Akıtma/cızlama/krep
Bazı yemekler vardır ki milyonlarca farklı yerde tabağımıza gelse de biz onu ilk yediğimiz ve mutlu olduğumuz anları hatırlamak isteriz. Tatlar, kokular hafızamız için en güzel hatıra işaretleyicidir. Genelde çocukluğumuzda kazınır zihnimize ve ne zaman karşılaşsak “bana çocukluğumu hatırlattı” dedirtir. Kızım ilk krep yediğinde zihnine nasıl bir kare yerleşti bilmesem de eminim her yediğinde hep o kareyle hatırlayacak. Çünkü; eşimin teyzesi ziyaretimize geldiğinde buluşmaların favori yiyeceği akıtma (krep de denir) yaptı. Hep birlikte oturup iştahla tabaklarımızdaki krepleri damak zevkimize göre süslemeye başlarken kızım neredeyse üzgün bir tavırla birden söyleyiverdi “ama bunu hep babaannem yapardı”. Evet kızım babaanne de yapar, ben de yaparım tatları aynı dedi teyze ama kuzum ikna olmamış gibi baktı. Yine de ev yapımı marmelatla 1,5 krebi keyifli sesler çıkarta çıkarta yedi.
Benim çocuklar açısından en hoşuma giden kısım bol bol sütle yapılıyor olması. Ayrıca her türlü kahvaltılıkla uyumlu. İçine peynir, domates, bal/kaymak, meyveli marmelat gibi pek çok çeşit koyarak lezzetine lezzet katarak küçüklere rahatlıkla yedirebilirsiniz. Yumuşacık göz göz (delikli) diye tarif edilen krebi yapması da kolay. Yanında büyükler için çay, küçüklere süt veya meyve suyu harika gidiyor.
Favori atıştırmalık listeme giren akıtmanın tarifi şöyle;
Yaklaşık 10 adet akıtma için derince bir kaba,
• 1 yumurta kırılıp çırpıktan sonra
(genelde 2 yumurtalı oluyor ama yumurta kokusu olmasın diye oranı yarıya indirdik)
• 1 lt süt ve
• Boza kıvamına gelinceye kadar çırparak yeteri kadar un ekliyoruz. Sonra,
• 1 kabartma tozu,
• 1 çay kaşığı (oranı kendinize göre de ayarlayabilirsiniz) tuz ekleyip hızlıca çırpmaya devam ediyoruz.
Yapışmayan tavamızda çok az tereyağı gezdirip bir çorba kepçesiyle (orta boy kupa bile olur) aldığımız sıvı hamurumuzu tavamızın ortasına döküyoruz. Tavayı çevirerek sıvının yuvarlak şekilde yayılmasını sağlıyoruz. Kıvamından dolayı yayılması da pişmesi de oldukça hızlı oluyor. Fotoğraftan da görüldüğü gibi teyzemiz tek yönünü kızarttı. Ayrıca birbirine yapışmasın ve daha da lezzetli olsun diye tabağımıza aldığımız her akıtmanın üzerine azıcık tereyağı gezdiriyoruz.
Eğer akıtmanız az olsun istiyorsanız sütü, dolayısıyla unu az koyabilirsiniz. Bazı tariflerde 1 tatlı kaşığı şeker de olduğunu görmüştüm ama biz özellikle peynire de yakışsın diye tarcih etmedik.
Yerken adıyla ilgili kısa bir sohbetimiz oldu. Bazı yerlede tavaya döküldüğü an çıkartığı sesten dolayı mı nedir cızlama deniyor, yeni nesil tüketiciler krep derken bizler kıvamından dolayı akıtma diyoruz dedi teyzem. Adı ne olursa olsun tadını çok beğeniyoruz…
Hatta pişirilen akıtmayı kurabiye kalıplarıyla keserek farklı şekiller elde edebilir, o şekilleri süsleyerek kuzunuzun daha bir keyifle yemesini sağlayabilirsiniz. Peynirle birbirine yapıştırılmış kelebek veya kalp hoş olmaz mı?
Afiyet olsun 🙂
Çocuklar için besleyici, eğlenceli. Akıtma,