loading...
İlk diş fırçamla tanıştım
Randevu saatimiz geldiğinde doktorun odasına yalnız girerek “kızım çok huysuzlanıyor, odaya geldiğimizde yapmam gereken birşey var mı?” diye sordum. “Siz bir içeri girin birbirimizle karşılaşalım…”.
Odaya girişimizde doktoru çok tatlı ve sevecen bir şekilde “merhabaaaa, hoşgeldin, üzerindeki çok yakışmış, sen ne şekersin” cümleleriyle hoşgeldin karşılamasını yaptı. Boy ölçme kısmına gelince tanıdık bir ağlama şovu başladı. Boy, kilo, kulak akciğer muayenesi koşar adımlarla yapıldı. Önceden not aldığım soruları yöneltmek için Defne bakıcı ablasıyla bekleme odasına gitti ve sıra ile sorularımı sormaya başladım.
S: Sağ kulağını sürekli kaşıyor neden?.
C: Normaldir, dişi yüzünden de olabilir, huzursuzluk göstergesi, herhangi bir sorun görünmüyor.
S: Gece beslenmelerine devam mı?
C: Evet, gecede iki defa kalktığını belirttiğimde, ideal olanın gece 12 de yiyip, sabah kalkmasıdır ama bu her zaman olmaz dedi.
S: İlaçlarımızı kullanmaya devam mi?
C: Evet bir ay daha korumaya devam edelim, iyi gidiyoruz…yakalandığı enfeksiyonu daha hafif atlatmasının sebebi onlardır.
S: Banyo yaptırırken kulağına su kaçırırsak ne olur?
C: Eğer siz telas yapmazsanız o da çırpınmaz ve kulağına su kaçmaz. Sakin olun… (yorum kulağa su kaçsa da bişey olmaz)
S: Uykusundan mıkırdanarak uyanıyor ve uyurken zorlanıyor, poposunu yukarı kaldırıyor, yatağın içinde dönüp duruyor. Özellikle akşamları çok saldırgan, hırslı, huysuz oluyor ne yapmalıyız?
C: Dişi çıktığı için öyle. Rahatlatmanın yollarını bulun, Humana, milupa gibi markaların bebeklere özel stiltea’lerinden verebilirsiniz veya evde siz kendiniz de melisa, ebegümeci, papatya, rezene, ıhlamuru karıştırıp içirebilirsiniz.
Beslenmemize artık bakliyat ailesi dahil oldu. Demir deposu olan yeşil mercimek haftada bir kere mutlaka yenmeli. Tabi ev salçası haricinde hazır salçalar içlerindeki E’ ler sebebiyle hala kullanılmıyor. Akşamdan ıslattığımız nohut, kuru fasulye kaynattığımız ilk suyunu gaz yapmaması için dökülerek pişiriyoruz. Yemek konusunda özgürüz. Damak zevki oluşuyor sanki tatlı çok sevmiyor mesela…
Tatlı sevmediği için hergün vermemiz gereken pekmezi yedirmekte güçlük çekiyoruz. Kattığımız meyvayı da yemiyor bu sefer. Portakalın pekmezin tadını en iyi gizleyen ve en kolay emilmesini sağlayan olduğunu öğrendik. O gün hemen denedik. Gerçekten karışım bitince sinirlendi minnoş. Ancak ekşiliğinden midir yoksa tesadüf müdür bilemedim ama sonra acayip pişik oldu poposu.
Beslenmemizi yemek masasında ve kendi rahat mama sandalyesinde yapıyoruz.
Mama sandalyesini kolay katlanır-kaldırılır, sırtı birkaç seviye olarak kullanılar, yüksekliği duruma göre yüksekseltilip alçaltılır olarak ayarlanır ve pahalı olmayan şeklinde seçtik. Böylece yemek masasına da, piyano veya koltuğa uyumlu şirin bir sandalyemiz oldu ve kızıma büyük rahatlık sağladı.
Bizimle birlikte masada yediklerimizden tırtıklayan olmak kızımı çok mutlu ediyor. Zaten birisi bişey yesin mutlaka kendine tattırıyor. O yüzden onu rahatsız edecek bişey yiyorsak (örneğin çerez), tabağa onun kemirebileceği birkaç bisküvi koyuyoruz ve içinden birini tabaktan alıp biz kemiriyoruz. Bir tanesini de alıp ona uzatarak yediğimiz şeyin aynı olduğuna inandırıyoruz. Alttan çerezleri yemeye devam.
Geçtiğimiz dönemde yaptığımız egzersiz, kitap okuyup hayvan taklitleri yapma, aynada burun, göz, kulak, yanak gösterip öğretme, halkaları takıp çıkartmasını sağlamaya devam.
Bunların yanında, ev eşyalarının fonksiyonlarını öğreteceğiz. Buzdolabının kapağını açıp içinden bir parça mesela peynir ağzımıza atacağız. Böylece oranın içinde yiyecek saklanan bir yer olduğunu görecek. Yine birlikte elbise dolabını, katlanmış giysileri inceleyeceğiz. Ben artık yıkanmış giysilerin katlanıp dolaplara yerleşme işlemini kızımla birlikte yapıyorum ve çok eğleniyoruz. Tabi ben 3 tane yerleştiriyorsam kuzum 10 tanesini çekmece dışına savuruyor.
Kirli çamaşır sepetinden giysileri çamaşır makinesine yerleştirme, kapatma ve çalıştırma işlemini yaparken ona anlatıyoruz. (tabi bu demek değil ki düğmelerinin nasıl çalıştığını da anlatıp gösterelim). Dipnot: Evde çamaşır makinesinin kapağını hani olur da meraklı bir şekilde içine girip sıkışırsa diye sürekli kapalı tutuyoruz. Fişi de hiç bir zaman takılı olmuyor. Tıpkı deterjan dolaplarında olduğu gibi.
Bebek emniyeti için ayrıca daha sonra birkaç şey aktaracağım. İçinde yutamayacağı nitelikte objelerin olduğu ve parmaklarını sıkıştırmayacağı şekilde önlem alınmış güvenli bir çekmece oluşturmamız da yapılacaklar listesinde. Biz bu iş için yine yanından ayrılmayarak mutfakta plastik süzgeç ve meyva kaplarının olduğu bir dolapla, yatak odasındaki en alt çekmece olan iç çamaş çekmecesinden birini ayarladık.
Sesle oryantasyon gelişimi için
Siz evin içinde bir yere saklanın ve ona seslenerek sizin sesinizi dinleyerek nerede olduğunuzu bulmasını sağlayacağız.
Evin içinde onun en sevdiği oyuncağı birlikte saklayıp “neredeydi’yi” sorarak birlikte arayacağız. Evdeki renkli kavanoz kapakları, mandallar, halkalar, oyuncaklar toplar kısaca renkli objeleri oyun alanına yayıp çoklu renklerin arasından birini seçip “örneğin kırmızı” “bu kırmızı” şeklinde tanıtın. Hatta bir günü bir renk ilan edin ve evdeki o renkleri göstererek tanıtın. “yeşil halka, yeşil masa, yeşil halı vb” Ertesi gün mavi, daha sonra sarı, kırmızı şeklinde yaş grubunun oyuncak renkleri olan 4 rengin üzerinden gidiyoruz. Oyuncaklarımızı da en fazla iki ay büyük olanından alıyoruz. Yani 6 aylıklar için olan oyuncakla birlikte bir de 12 ay üstü almıyoruz.:)
Bu ay yeni bir başlangıç eğitimi daha aldık. En zorlu ama önemli eğitim “kaka eğitimi”. Genel olarak şöyle aktarıyorum. Önce sizi klozetin üstünde otururken görsün (Orası ne işe yarıyor anlaması için) Sonra miniği kucağınıza alın (alt pijamasını çıkartabiliriz). Sonra çocuk klozet kapağı aparatını takıp kendi başına oturtmaya geçin. Bunları 3 günlük periyotlar olarak sakince, keyifle yapın. ÖNEMLİ NOKTA: Eğer bebeğiniz korkar ağlarsa kaka konusunu hemen kapatın ve 3 ay boyunca da açmayın. Biz bu konuya nasıl yaklaşacağımızı bilemiyoruz. Arada klozete oturulduğunu görmesi için oturmayı ve sifonu çekmeyi gösteriyoruz. Kucağımıza da alıyoruz ve anlatıyoruz genel olarak ama korkutmamak için çok ısrarcı ve aceleci olmamaya çalışıyoruz. Bakalım nasıl başaracağız. Daha biz kendimizi bu eğitim için hazır hissetmiyoruz ki:) Eşimin anneannesi bu konuda gerçekten bir uzmanmış . Tüm torunlarına erken yaşta tuvalet eğitimini sorunsuz şekilde kazandırmış. Keşke yakınımızda olsaydı.
Yine kitap okuma, hayvan taklidi, aynada yüzümüzü tanıtma aynen devam edeceğiz. Ancak dişlerimiz iki tane olduğu için incileri ayrıca fırçama aşamasına da geçtik. Bebeklere özel diş fırçası aldım. Karbonatlı su yapıp (az), her yemekten sonra dişlerini fırçama, damaklarına masaj yapma şeklinde diş fırçalama eğitimini şimdiden kazandırmaya başlıyoruz. Diş fırçası alışık olduklarımızdan değil. Resminden de anlayacağınız gibi ☺
Zaten en güzel öğrenme yolu olan taklit etmelerinden dolayı kendim her diş fırçalama esnasında kızımın seyretmesine izin verip diş ve ağız sağlığının önemini kısaca anlatıyorum.
Alerji ilaçlarımızı aynen bu ay da kullanıyoruz ve bebekliğimizden beri kullandığımız Multitabs’a teşekkür edip, gelişimimize B vitamin açısından zengin olan Vitagil ile devam ediyoruz. Tadı ve rengi çok güzel ama miniğe ancak multitabs’ın şırıngasıyla içirebiliyoruz ☺
Son olarak hızlıca defterimizden ölçülerimizi yazayım; ağırlık: 9690 kg (hastalığımızdan dolayı hedeflediğimiz kilodan düşüğüz), boy: 70.5 cm, baş çevresi: 45.2 cm, Muayene bulguları: normal, iki dişi var. Üstte 2 diş çıkıyor. Gelişim: Desteksiz kısa süre dikiliyor. Emekliyor, sıralıyor.
Hastalıklara veda ettiğimiz ve baharı dört gözle beklediğimiz 9. Ayımızı da geride bırakırken miniklere öğrendikleri herşeyden büyük zevk almaları dileğiyle sevgiler ☺