loading...
Heyecanlı ve tecrübesiz olduğumdan hastane çantası için hazırlık yaparken gereğinden fazla yorulmuştum. Genelde 35. haftadan sonra hastane çantası hazırlığı yapılır. Eğer bir şekilde bebeğiniz 35. haftadan sonra gelmeye karar verirse tıbben herşeyini tamamlayarak geliştiği için doktorunuz doğumu durdurmak amacıyla müdahalede bulunmuyor. Bu yüzden 40. haftayı tamamlamak üzere beklerken çantanında bir kenarda hazır olmasının hiç bir sakıncası yoktur.
Her ihtimale karşılık doğum tarihinden önce ben de internetten ve hamilelikle ilgili kitaplardan bir alışveriş listesi oluşturmuştum. Aslında tüm listeler birbirine benziyordu ve ben de bir bildikleri vardır diyerek listeye harfiyen uymaya çalışmıştım. Özel hastanede, normal doğum yaptım ve hastaneden çıkarken kişisel bakım malzemeleri dışında neredeyse bir çanta dolusu giyeceğe elimi bile sürmeden eve geri getirdim.
Özel hastane cümlesini kullandığım için yanlış anlaşılmak istemem. Benim tecrübe ettiğim yer orası olduğu için ve yardımcı olmaya çalıştığım konuda farklı seçeneklerde eksik yönlendirmek istemediğimden ayrıca belirtmek istedim.
Öncelikle bebek ve anne için ayrı çanta hazırlamanızı öneririm. Bebeğinizin minicik kıyafetleri sizin kıyafetlerinizin yanında çok küçük kalacağından birarada olduklarında çok kolay karışıklık, dağınıklık olabilir.
Genelde karşılaştığınız “anne hastane çantası” listesinde “yanınıza özellikle büyük beden ve bolca giyecek” almanız önerilir. Örneğin bebeğinizi kolay emzirmeniz için üstten 3 düğmeli iki adet gecelik artı düğme detayının olduğu iki takım da pijama, giysinizin lekelenme ihtimaline karşılık gizlemek için ve ayakta rahat hareket edilmesi için sabahlık, bol bol büyük beden iç çamaşırı, bol bol büyük boy ped, bol bol bol bol…
Eveet, gecelik, sabahlık ve pijama üçlüsü için uzun arayışlarım olmuştu. Çünkü normal çamaşırcı tarzında mağazalarda hamilelerin kilo alacağı kaçınılmaz olduğu düşünüldüğünden, herşey battal boy ölçüsündeydi. Ben de minyon bir yapıya sahip olduğumdan denerken bile ablamın, annemin giysilerini giymiş gibi oluyordum. Ayrıca çanta hazırlığı doğum tarihinden önce yapıldığından seçenekler o anki mevsime göre oluyor, kalın, uzun kollu veya tam tersi. Listedeki her malzemenin yanına bir tık atılarak içine sinmese bile eksiksiz olsun diye hazırlanan çanta aynen kullanılmamak üzere evdeki çekmeceye aktarıldı. Bunun üzerine hamile olan arkadaşımı arayıp “sakın hazırlık için bir iğne alma, ben sana tek tek neyi kaç tane almalısın diye bir liste vereceğim” dedim. Benim tecrübem normal doğumlaydı, bebeğini sezeryanla dünyaya getiren annelerin yaşadıklarını tam olarak bilmesem de, arkadaşlarımdan tahmin edebiliyorum. Şimdi hastane çantası için gerekli olacak malzemeleri sıralayayım;
Annenin çantasında;
Normal doğumdan sonra ertesi gün hastaneden çıkabildiğiniz için yanınıza gecelik, pijama vb malzemelerden bolca almanıza gerek olmayacak. Ancak aşağıdaki malzemeleri mutlaka çantanıza yerleştirin.
Diş fırçası ve macunu (seyahat paketi olanlarından almanız yeterli), Makyaj çantası (kendinizi toparlamış olarak ziyaretçilerinize “hoşgeldiniz” demek güzel olur. Ben bebeğimi düşünerek fondoten tarzı alerji yapabilecek malzemeleri almamıştım ve sadece far-dudak parlatıcısı kullanmıştım), Tarak, Çorap (doğumdan çıkar çıkmaz çok üşüyeceksiniz ve hemen çoraplarınızı giyeceksiniz), Terlik (hastanede standart terlikler var ancak kolay giyip çıkartabileceğiniz nitelikte terlik daha pratik), Kalın olmayan üstten 3 düğmeli gecelik. (Hastaneye yatışınızdan çıkışınıza kadar dilerseniz hastane geceliği veriliyor. Ben ertesi gün gecelik değiştirilme aşamasında kendi geceliğimi tercih etmiştim. Gecelik ve emzirme südyenini büyük alışveriş merkezlerindeki anne-bebek ürünleri satan mağazalardan almanızı öneririm. (İç giyim mağazalarında her zaman hoş, modern çizgilere sahip gecelik olmayabiliyor). Yine bu mağazalarda aparatını tek elinizle bile açıp kapatarak kullanabileceğiniz emzirme südyenlerinin olması büyük kolaylık, İç çamaşırı (çok adet almayın hastanede tek kullanımlık alt çamaşırı hem hijyenik hem de pratik oluyor), Emzirme südyeni alın ama giyerek gidin. (Doğumdan çıkar çıkmaz miniği emziriyorsunuz), Elleriniz için krem (bebeğinizden daha yumuşak olmasanız da iyi hissettirir), Dudak kuruluğu için nemlendirci (kullanmaya fırsatım olamamıştı), Atlet (çok terlerseniz diye, ama abartı miktarda almayın), Saçlarınız uzunsa kırmızı bant (adettendir) ve toplamak için toka, Mevsimine göre omzunuza bir şal.
Emzirmeden sonra göğüs uçlarında oluşacak zedelenmeleri tedavi için krem, yine göğüs uclarını emzirme öncesi temizliği için pamuk ve steril su, yetişkin pedi, tek kullanımlık alt çamaşır, bebeğinizin emmesinde bir sıkıntı oluşursa plastik göğüs ucu, yine ihtiyaç olursa süt sağma pompası, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, sizin doğum sonrası mikrop kapmamanız için yapmanız gereken özel dezenfektan. bebeğiniz için de ihtiyacı olursa göz damlası gibi malzemeler özel hastanelerde temin edilenlerden.
Bebeğinizin çantasında olması gerekenler:
Yeni doğanlar için bebek bezi, Yeni doğan pamuklu ıslak mendili (Sabun, alkol, parfüm içermeyen, doğal pamuk ve sudan oluşan). Kolay bulmanız açısından Unibaby, Fresh’n Soft markalarını önerebilirim, Body, Eldiven, Şapka, Bebek battaniyesi, Pişik kremi, Koruyucu kutusuyla emzik (Tercihe göre), Bebek mendili (emdikten sonra ağzının kenarından sızacak sütü kurulamak için), Puset (eve dönüşte kıymetlinizin güvenli yolculuk yapması için)
Hastane çıkışında giydirilecek alt ve üst kıyafet veya daha kolay sardığı için koruyan tulum. Biz “hastane çıkışı seti”nin tamamını yanımıza almıştık. Ancak eğer siz bunu giymesini istiyorum demezseniz bebeğinize hastanedeki bebek kıyafetlerinden (bazı hastaneler kendi armaları olan takımlar yaptırmış oluyor) giydiriyorlar. Bebeğinizin sıcaklığı yetişkinlere oranla 2 derece daha fazla, oda sıcaklığı 22 derece civarında ayarlandığı için hastanede kalın giydirilmiyor. Eğer siz üşümüyorsanız bebeğinizde üşümez ki kendi giyindiğiniz kıyafetin bir kat fazlası ideal ölçüdür. Tabi sıcaklama tarifi kişiye göre değişkenlik göstereceğinden oda sıcaklığını ayarlamak için derece daha sağlıklı görünüyor 🙂 Ayrıca bebekler 1. olarak başlarından üşürler, elleri ve ayakları soğuk oluyor, çünkü oraları küçücük organlar olduğundan kılcal damarlar besliyor ve bu yüzden o minicik miniminacık parmaklar vücudu gibi ısınamıyor. Eldivenler de kendi yüzünü çizmemesi için giydiriliyor.