loading...
Evde Çocuk Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Evimizin heryerinde oyuncakların olmasını eşim ve ben mutlulukla seyrediyoruz. Reklam filmlerinde kızını yatağına yatırdıktan sonra huzurla odasından çıkan annenin çarptığı oyuncaktan çıkan komik ses beni hep güldürmüştür.
Şimdi ayağımızın altındaki oyuncak, koltukta minderlerin arasına sıkışmış bir traktör, yerdeki kocaman turuncu köpek, mavi fil ve aslan arkadaşının süslediği mama sandalyesi, renkli legolar… Ortalığa saçılmış oyuncakları sepetine toplarken dokunduğun an şarkı söylemeye başlayan kurabiye kavanozu veya telefon beni zevkten mest ediyor… Etrafa saçılmış oyuncaklarınızı dilediğiniz zaman yorulmadan her daim toplayabilirim…
Evde görmeye alıştığım bir diğer şeyler de tüm dolap kapaklarına ve çekmecelere takılmış çocuk güvenlik kilitleri. Canım arkadaşım Banu bize ziyarete geldiğinde eşi Serkan ayakkabı dolabındaki kilitleri görünce “bunları takmak için daha erken, neden taktınız ki” demişti. Aslında erken değildi çünkü kızım o minicik parmağının girebildiği her yeri deniyor ve açıyor, çekiyor, itiyor… Meraklı olduğu için ortalığı kurcalama durumu tıpkı yattığı yerden dönmesi veya emeklemesi gibi bir gün önce yapamıyorken ertesi gün bir anda yapabilmesiyle sizi şaşırtabiliyor. Bu yüzden emniyetli davranma alışkanlığını bebeğinizin ilk haftalarından itibaren kazanmalısınız. Yani “daha dönemiyor ki” diyerek asla yatağınızın, koltuğun üzerinde yalnız bırakmayın, mutlaka etrafına yastık koyarak güvenliğini sağlayın. Kızımn birkaç gün sadece sol tarafa dönme çabasının bir gün sonra hızlıca “pıt diye” ve sanki zaten hep yapıyormuş gibi başarıya dönüşmesine şaşırmıştık. İşte bu yüzden nasıl olsa açamıyor, çıkamıyor demeyin ve bebeğinizin sağlığı, sizin üzülmemeniz için önleminizi alın. Çocuklar çok çabuk öğreniyor, özellikle can yakıcı tecrübeler beyne hemen kaydediliyor. Ancak tecrübesini gözyaşlarıyla öğrenmesini istemeyiz.
Bebeğiniz öğrenme merakı sayesinde artık her an başını belaya sokabilir. Evde neredeyse güvenli bir ortam oluşturana kadar birsürü çocuk kilidi almak, değiştirmek zorunda kalmıştım. Satın alırken size yardımcı olacağını umduğum birkaç noktayı size aktarmak istiyorum 🙂
Çekmece, dolap kapağına kilit
Parmaklar hızlıca açılıp yine hızlıca yaslanma usulüyle kapanan çekmeceye sıkışabilir.
Büyük bir alışveriş mağazasından aldığım ortasında şefaf esnek bir lastik bantın olduğu “çok amaçlı çocuk kilidi” pek emniyetli olmadı. Çünkü üst ve altındaki geçme sistemini minik parmaklar açamıyor ancak esnek bantın esnemesi yüzünden parmaklarını sokabileceği bir aralık oluşuyor ki oraya parmaklar daha bir hırsla giriyor. Bu yüzden böyle bir ürünü tavsiye etmiyorum. Onun yerine daha köşelerden kapatan “çekmece köşe kilidi” kilitler daha güzel.
Ayrıca iki dolap kapağını açmayı engelleyen yapışmalı değil de takmalı kilit kullanabilirsiniz. Doktorumuz kızınızın oynaması için eminyetli bir dolap oluşturun dediğinde hafif olduğu için renkli plastik süzgeç, yıkama kapları ve kırılmayacak nitelikte kepçe vb malzemelerin olduğu bir bölüm ayarladık. Ancak açıp kapatırken parmaklarını koruması için dolap kapağının aralık kalmasını sağlayacak şekilde 2 cm yüksekliğinde bir tampon (katlanmış kağıt havlu) yapıp bantla kapağın dolapla birleşme noktasına yapıştırdım. Bu tampon kızımın görüp sökmesini engellemek için üstte kapak sırtına yakın şekilde yapıştırıldı 🙂 Bu tamponları hareketli metal rafların birleşme noktaları gibi detaylara da yapıştırdık. Kapaklara tampon yerine kapağa ve dolabın içine vidalayarak kullanabileceğiniz, açıldıktan sonra otomatik kilitlenerek kapağın kapanması engelleyen mekanizmalarda önerebilirim (e-bebek).
Dolaplardaki eşyaları seri şekilde boşaltmak için rastgele çekerken ona zarar verecek malzemeler düşebilir. Zararlı maddelere malzemelere ulaşabilir.
Dolap içlerindeki malzeme kutuları en üst raflara kaldırıldı. Banyodaki temizlik malzeme dolabına iki tane birden çocuk emniyet kilidi takıldı. Deterjan tarzı tüm ürünlerinizi mümkünse tek bir yerde toplayıp orayı çift kilit sistemiyle iki kere ulaşılmaz hale getirmelisiniz. Çamaşır makinenizin fişi asla takılı olmamalı ve kapağı da kapalı olmalı. Makine kapalı olduğunda küflenmesin diye yıkama işlemi bittikten sora kapatma sistemindeki lastiği ve makine içini kurulayın.
Buzdolabına, ayakkabılığa da, birer engelleyici yapıştırıldı. Dışarıda dolaştığımız ayakkabılar çocuklar için altının çevrilip tadına baklası güzellikte eşyalar olabiliyor.
Parmağını sokup çıkartamayacağı delikler kapanmalı
Çelik kapının menteşesindeki deliğe parmağını sokup çıkartmaktan büyük zevk alıyordu. Ama bir gün o parmak oraya girecek ve belki sıkışıp çıkaramayacak. Orayı hemen koli bantıyla kapatmıştık. Ulaşmak için merakla kurcaladığı yere bir süre ulaşamayınca eskisi gibi zevkli bir nokta olmaktan çıkıyor. Bir süre sonra oraya “zaten kapalı diyerek” uğramadığı bile oluyor.
Düşüp çarpacağı sivri köşelere dikkat
Tutunarak sıralama sırasında heyecanla ve kaslarını yeni keşfettiğinden kontrollü kullanamaması sebebiyle dengesini kaybedip çarpabileceği köşeler.
İkea, e-bebek gibi mağazalardan bulabileceğiniz şirin köşelikler mevcut. Bunları köşenin altına ve üstüne yapıştırabiliyorsunuz. Ancak ince (cam masa) alanlara sadece bir tane yapıştırabiliyorsunuz. Çünkü köşeliğin kendi mekanizması yapıştırılacak alandan daha kalın olunca yapıştırılamıyor. Ancak köşelikler önemli bir görevi yerine getiriyorlar… Kızım ayakta durmaya çabaladığı ilk aylarda dengesini kaybedip düşmüştü ve duvarın zemin kaplama ile birleştiği yerde süpürgelik diye tanımlanan 10 cm yüksekliğindeki fayans çıkıntıya kafasını çarparak yaralanmıştı. Böylece zararsız gibi görünen tüm köşeleri üst üste birkaç defa katlayarak oluşturduğumuz kağıt havlu tamponu koli bantıyla sabitleyerek ayak ve kafa çarpmalarına karşın yumuşak hale getirdik.
Kapı, vitrin camlarına folyo kaplama
Sesi keşfettiği için hiç sıkılmadan aynı yere vurduğundan kırılma ihtimalinin olduğu camlı kapılar, dolaplar.
Salonumuzun kapısı camlı ve hareketliydi. Eşim küçükken evlerindeki vitrinin camından içeri girmiş. İzi hala belli oluyor. Bu anısını bildiğimden hiç çocuk olmamışım gibi hayretle çocukların nasıl tehlikeler yaratabileceğini ve sınır tanımadıklarını adüşünmüştüm. Kırtasiyeden aldığım şefaf folyoyu (tek tarafı yapışkanlı çok geniş bant gibi düşünün) kapının camına kızımın ilgisini çeken taraftan güzelce kapladım. Böylece kazayla cam kırılsa bile yapışkanlı bant sayesinde etrafa saçılmadan müdahale edilecek zaman kazanmış olduk. Ayrıca (e-bebek) kapının altına yerleştirdiğim mekanizmayla kapıyı sabitledim. Sabitleyicilerin çok çeşidi var (ikea) başka çeşitlerden de almıştım ama kapımın altındaki boşluk fazla geldiği için kullanamamıştım. En rahatı fotoğraftaki…
Prizlere çocuk kilidi
Prizler, kablolar. Evimizin prizlerini değiştirirken henüz aklımızda bebek sahibi olmak yokken bile misafirlerimizin bidiklerini düşünüp kapak ve ayrıca priz deliklerinin içinde kilit mekanizması olan prizler tercih etmiştik. Priz deliklerine aynı anda iki cisimi sokmayınca cisim deliklerden içeri giremiyor. Ekte resmi olan priz kapağını denemek için almıştım ancak kullanamadık. Çünkü priz kapağı içeri girdi ama çıkamadı. Yani prizi iptal etmiş gibi olduk. Evdeki priz derin geldiği için bizde uymamış olabilir. Yine de başka mekanlardaki prizleri kurcalamasın diye kızımı prizlere yaklaştığında uyarıyoruz.
Koltuk ve yatağın duvarla arasındaki boşluğa büyük minder
Üzerine çıkıp zıplamaktan zevk aldığı koltuğun, yatağın duvarla arasındaki boşlukları içine düşmemesi için büyük minderlerle doldurarak kapatmak.
Ağzına atacağı küçük objeler, kıyafet düğmelerine dikkat
Ağzına atabileceği minik parçaların (bozuk para, tokalar vb) ortadan kaldırılması. Tabiki ağzına alıp kopartabileceği burunlu, gözlü oyuncak arkadaşlarını daha sonra ortaya çıkmak üzere yüksek raflara kaldırdık. Kıyafetlerindeki düğmelerde malesef çıkartıldı. Kıyafet seçimlerinde de merakıyla yarışacak pullu, düğmeli kopabilecek detayların olmadığı tarzlar seçiyoruz. Biliyoruz ki 2-3 yaşından sonra kıyafetlerini zaten kendisi seçecek.
Mutfak tezgahında sivri obje bulundurmayın, ocak etrafını emniyete alın
Ev kazaları çok büyük oranda mutfakta meydana gelmektedir. Küçüğünüze tava, tencere, tepsi, çaydanlık hatta ütü objelerin sıcak olduğunu kesinlikle uzak durmasını yorulmadan her fırsatta anlatın. Ayrıca ocağınızın mümkün olduğunca gerideki kısımlarını kullanın. Öndekileri kullanmanız gerektiğinde tava sapını arkaya çevirin. Ocak etrafına 10-15 cm yüksekliğinde takılan aparatlardan alıp mote edebilirsiniz. IKEA gibi mağazalardan kolaylıkla temin edebileceğiniz bu aparatın ocağınıza uygunluğuna bakmanızı da öneririm. Bu tarz koruyucu ürünlerin de ocağın sıcaklığıyla uzun bir süre sonunda ısınabileceğini unutmamak gerek bu sebeple her koşulda çocuğunuzu sürekli takip edin. Kızım masa veya mutfak tezfahı üzerindeki birşeye ulaşabilmek için parmak uçlarına kalkıyor ve kolunu mümkün olduğunca uzatıp tüm gayretiyle istediğine ulaşıyor (çabası taktirlik) Birkaç ay sonra tabure veya sandalyeye çıkarak daha yüksek yerleri kurcalama telaşına kapılacak. Üst çekmece ve tezgahın ön kısımlarından her türlü bıçağı, makası keskin sivri objeleri kaldırıp en dip kısımda ayırdığımız bir noktaya yerleştirdik. Birkaç yıl dağınık gibi görünen emniyeti tercih etmek daha rahatlatıcı.
Balkon, ev kapısı, pencere ve merdiven önüne kilit
Yaz geldiği için bahçeye açılan balkon kapısını bahçeye çıkabilmek için her an kolluyor ki bir keresinde balkon kapısındaki yansımasından 30 sn önce salonda olan Defne’nin bahçede olduğunu bizzat gördüm. Hızları insanı hayrete düşürüyor. Balkondaki sandalyeler, evde pencere önlerindeki koltuklar tırmanma ve sarkma basamakları olarak kullanılabileceğinden mutlaka yerleri değişmeli. Pencerelerin üstten açılanı tercih edimeli. Çok katlı evlerde merdiven başlarına konulan kapılar çocuğunuzun merdivenleri kullanmayı öğrenme süresince güvenli birer barıyer olacaktır. Ancak boyları uzayan bu süper gözlemciler kapı kilitlerini kolayca açmaya başlayacaklarından takip etmekte fayda var. Balkon kapısı, apartman içindeki kapımızın hemen yanındaki merdiven boşluğuna ve bahçedeki kritik noktalara da uygun güvenlik sistemi gerekliliği tespit edildi. Sizler de evinizin konumuna (yüksek katlarda pencere ve balkonlar çok çok önemli) ve eşyalara göre ihtiyaç listesi oluşturup uygun çözümler üreteceksiniz. Hatta bunları evinize gelen keşif ekibiyle sizin için yapan şirketler dahi var.
Ben ilk etepta yapılabilecek güvenlik önlemlerini paylaşmaya çalıştım.
Yavrularımızın tüm güzellilerin tadını çıkarttığı güvenli zamanlar diliyorum 🙂
Gözünüz miniğinizin üzerinde olsun…
Sevgiler…
Evde Çocuk Güvenliği,