loading...
Anne Baba Ve Çocuk Arasında
Küçük düşürmeden eleştirmeyi, yargılamadan övmeyi, incitmeden öfkemizi ifade etmeyi ve harekete değil duygulara yönelirsek çocuklarla iletişimde ne çok şey başaracağımızı örneklerle aktaran vazgeçilmez bir başucu kitabı.
Nereden duyduğumu maalesef hatırlayamadığım ama çok beğendiğim bir söz var; “Evimize bir fırın alınca fişini takmadan önce kullanım kılavuzunu mutlaka okuruz ama çocuk yetiştirmek üzerine tek satır okumayız”.
İyi anne baba olmak, öğrenilebilir bir beceridir.
Evet bizler evde kardeşlerimizle, sokakta arkadaşlarımızla küçük mahallelerde kitapla değil de oyunlarla büyüdük. Bir tane kuzucuğumuz var ve zorlandığımız zamanlarda “bizi nasıl büyütmüşler, ne zorluklarla büyütmüşler yahu” diyoruz. Sorularıyla, ısrarlarıyla pes edecek gibi köşeye sıkıştığımızı hissettiğimiz çok zaman oldu. Tepkilerine karşılık verdiğimiz tepki niteliğindeki cevabın bırakın işe yaramasını durumu daha da sinir bozucu hale getirdiğini bizzat test ettik. Patron kim oynamak, arkadaş veya uzun cümlelerle öğretici olmak gibi daha pek çok yol kullanıyoruz ve yine de anneler arasında dertleşirken “vallahi ailemizin bir bakışı yeterdi bize, bu yeni nesil akıllı olduğundan mıdır nedir hiç umursamıyor sanki” sızlanışları oluyor.
“Çocuk bu meçhul” derken neyi kastediyorlar. Ailemizde olan bizde olmayan ne var? Sevgi her şeyi çözmüyor muydu? Şimdinin ele avuca sığmayan küçüğü ile yarın neler yaşayacağız? Ve daha pek çok soru. İşte benim gibi günümüz annelerin temel sorunu hata yapmaktan korkup net olmayışımız. Çünkü eksik veya fazla büyüklerimizin yaptığı en iyi şey tutarlı davranmalarıymış. Özellikle ilk çocukta ve yeni nesil ailelerde önemli olan açıklayıcı uzun cümleler, çocuk odaklı tik tak saatli programlar veya bol seçenekler değil, duyguları ortaya çıkartan doğru iletişim yolunu bilmek. İşte bu doğru yol konusunda elimden düşürmediğim harika kitaplardan birini tavsiye etmek istiyorum. Gerçek bir rehber. Örneklerinin çeşitliliğiyle, olaylarda büyüklerin hatalı yaklaşımının durumu nasıl daha da karmaşık hale getirdiğinin yanı sıra olumlu yaklaşımında verilmesi harika. Okumaya başladığımda daha ilk sayfadan “hımm bu önemli bir örnek işaretlemeliyim derken neredeyse her sayfayı işaretlediğimi farkettiğimde bundan vazgeçtim. Küçüklerin olay karşısındaki duygularını anlamak öyle güzel ve kolaylaştırıcı ki kendimi çok iyi hissediyorum. Gelecekte doğru seçimleriyle, yaşadıklarıyla, sahip olduklarıyla mutlu, kendine güvenen ve kendiyle birlikte insanları seven birer birey olması için ne gerekiyorsa yapmalıyız.
Bu tarz kitapları problemli çocuk aileleri okur, benim ihtiyacım yok diye düşünmeyin. Mutlu çocukların aileleri bile bu tarz kitapları okumalı. Böylece neyi doğru yaptıklarını bilip daha bir iyi hissedecekler.
Ailelerin haricinde okul öncesi öğretmenleri, bakıcılar bu başucu kitabından edinmeli. Basit gibi görünen sözlerimizin minik kalpleri nasıl üzüp korkuyu öğrettiğini veya olumlu cümlemizin (salt övgü demiyorum) nasıl işe yaradığını herkes bilmeli. Çünkü evde, okulda, parkta, yolda hepimiz her çocuğun mutluluğundan sorumluyuz. Keyifle okumanız dileğiyle:)
30 dile çevrilip, 5 milyondan fazla satan bir Ebeveyn ve çocuk iletişimi üzerine yazılmış en iyi klasik!
Dr Haim G. Ginott
Dr Alice Ginott. W. Wallace Goddard
Çocuklarla İletişim Üzerine Harika Bir Rehber,
bu kitabı nasıl satın alabilirim acaba
Merhaba, büyük kitapevlerinden bulabilirsiniz. Ben D&R’dan temin etmiştim. Hatta size en yakın olanı arayıp stoklarında yoksa eğer getirtme imkanını sorabilirsiniz. Bir kitap daha önerebilirim kargoyla gettirtmek isterseniz ikisi birden avantajlı olur. Leyla Navaro’nun Gerçekten Beni Duyuyor musun?. Keyifle okumanız dileğiyle:)