loading...
Ne eksik ne fazla, bebeğiniz için gerekli alışveriş listesi.
Hazırlıkların en miniği, en renklisi, en pamuğu ve en zevklisi. Bebişiniz (leriniz de olabilir) evinize mutluluk katmaya geliyor ve onu rahat ettirmek için hazırlıklar gerekiyor. Bebeğinizle dünyanız bambaşka olacak ve zamanla daha renkli, daha kalabalık bir şekilde büyüyecek. Bu sebeple bebeğinizin odasında huzurlu göz yormayan renkler ön planda olursa ve oda seçiminde tercihiniz sakin ve rahatlatıcı yönde olursa ileride dinginlik açısından sizin için iyi olabilir. Tabi odanın da tatlı bir bebişe ait olduğunu yansıtmalı.
Şimdi sizlere bebeğinizin daha çok günlük kullanacağı malzemelerle ilgili birkaç şey aktarmaya çalışacağım.
İlk bebişimizin oluşu ve bunu bekleyen insanların çokluğu sayesinde aynı üründen birkaç tane hediye gelmişti. Tekstil ürünleri hariç bebek malzemeleri de gıdalarımız gibi son kullanım tarihli olduğundan (Ör: pişik önleyici krem) kullanabileceğinizden fazlasını ya hediye edeceksiniz, ya da malesef atacaksınız. Canım arkadaşım Zeliş kızı Nilsu için yaptığım listenin işini çok kolaylaştırdığını söylemişti.
Ben de Aylin arkadaşımın oğluşu Ege’yi ziyaret ettiğimde iki güzel gruplama örneği görmüştüm. Gerçekten insanın işini kolaylaştırıp, ortalığı toparlıyor. Aylin’cim bana tüm malzemeleri gösterdiğinde tek tek zihnime yazmıştım ve aynen öyle bir alışveriş yapmıştım.
Buna göre banyo malzemelerini güzel bir cam kavanoza, günlük malzemeleri de geniş bir kutuya yerleştirmişti. Böylece ihtiyaç olduğunda kolayca hiç bilmeyen birisinden bile yardım isteyebiliyor (eşler) ve her bir malzeme için farklı yerlere bakmak zorunda kalmıyordu. Tabi hemen ben de banyoda durması için geniş, kare bir cam vazo (adı vazo ama siz kendinizce uygun başka bir obje ayarlayabilirsiniz) ayarladım.
Vazonun içindekiler:
• Bebek sabunu (sabunu yeni doğan bebeğimin cildine doğrudan sürmedim. Hala sadece banyosunda kullandığım bir süngeri kullanarak suyu köpürtüp onu döküyorum vücuduna). Paraban ve Sentetik parfüm içermeyen şampuan da kullanabilirsinz. Ancak şimdiye kadar mutlaka şunu kullanın tavsiyesi duymadım hiçbir yerde, biz de bebeğimin alerjik cildinden dolayı eczacının tavsiyesi üzerine aldık. Bence şart değil. Önemli olan bebeğinizin cildinin iyi durulanıp, iyi kurulanması :). Çok daha özel durumlarda doktor tavsiyesi daha iyi bir çözüm olacaktır.
• Doğal banyo süngeri. Bu süngerler doğal oldukları için biraz şekilsiz ve diğerlerine oranla pahalılar. Her kullanımdan sonra mutlaka sabundan arındırmak için yıkayıp, kurumaya bırakınız. Aksi taktirde küflenme tarzında bozuluyor.
• Banyo suyunun sıcaklığını ölçmek için banyoda kullanılan derece. Ben NUK marka şirin bir derece kullandım. Zamanla dirseğimi suyun içinde tutarak 36-38 derece sıcaklığı tuturmayı öğrendim. Kızım 8.5 aylık ve derece kullanmadan suyun sıcaklığını kolaylıkla ayarlayabiliyorum. Ancak öğrenene kadar derece süper kolaylık sağladı.
• Bebek yağı. Banyoda sabunlandıktan sonra durulama öncesi 1 lt suyun içine (dökmek için kullandığınız su kabına) birkaç yemek kaşığı yağ koyup tüm vücuduna gezdirip sonrasında güzelce durulayarak bebeğinizin vucudunu yağlamış olacaksınız. Böylece hassas cildimiz kurumamış olacak. Bazı arkadaslarım bebek yağını bayodan sonra kullanıyor. Sonuc aynı yöntem farklı. Biz tavsiyeler üzerine saf zeytin yağı da kullandık.
• Bebeğinize özel yumuşak kıllı saç fırçası. Banyodan sonra zıt yönlere yapacağınız bir kaç fırçalama hareketi kafasındaki kan dolaşımını hızlandıracağı gibi bebeğinizi rahatlatır da. Benim miniğim bayılıyor fırçayla taranmaya.
• Banyo leğeni, kovası, süngeri (file de tercih edebilirsiniz ancak süngeri daha uzun süre kullanırsınız), suyunu dökmek için saplı kap
Ayrıca;
• Banyo havlusu. büyük ve sadece poposunu yıkadığınız zamanlarda kolay kullanımlık yarım havlu (Beline dolamalık)
• Kirli çamaşırlarını koymak için torba (file, sepet….)
• Bebeklere özel çamaşır deterjanı (Hacı Şakir’in)
Bebeğinizin odasındaki kutu içindekiler;
• İlk aylarda en küçük boy (New Born) bez. Hızla kilo alan bebeğinizin rahat etmesi için kilosuna uygun numaralı beze geçeceksiniz. Bu sebeple çok fazla stoklamayın. Kızım 3 aylık olmadan bir büyük boy beze geçmiştik ve hiç açılmamış paketlerimiz kalmıştı.
• Pişik önleyici krem. Toz zerecikleri ciğerlerine, burnuna kaçacağı için kesinlikle pudra kullanmayın. Pişik kremi ile pişik önleyici krem farklı şeyler. Normal şartlarda sadece önleyici kullanılıyor. Bebeğinizin bezini sık sık değiştirip, poposunun nemli kalmamasına dikkat etmek önemli. Baktınız kızarıklık oluyor çok ince tabaka krem sürmek işe yarayacaktır. Eğer oda sıcaklığınız uygunsa bebeğinizin altını bazen serbet bırakın. Bu onu çok mutlu edeceği gibi poposunun hava almasını da sağlayacaktır. Yine zaman zaman ince tabaka saf zeytinyağı da işe yarıyor.
Önemli not: bebeğinizin kuru cildine yardımcı olmak için banyosundan yarım saat önce okşar gibi zeytin yağı sürün. Kızımın doktoru da “kepekli, kuru saçlarıve kulak arkası için banyodan yarım saat önce zeytinyağı sürüp öyle yıkayın” demişti. Gerçekten işe yarıyor.
• Yeni doğan popo sil. Biz hala yeni doğan ıslak mendillerinden kullanıyoruz. Bebekler için olan diğer poposillerden denedik ancak içindeki güzel kokan parfümünün yoğunluğu çok fazlaydı. En iyisi en doğalı. Su ve pamuk. Piyasada kolay bulmanız için Fresh’n Soft ve Uni Baby markaları var.
Bebeğinizin ilk haftalarında emzirmeden önce göğüs temizliği ve bebeğinizin göz çevresi temizliğini sağlamak için steril gazlı bez, steril su (eczanelerde serum şiflesi gibi satılıyor-hastaneden de veriliyor).
Bebeğinizin göbek bağı temizliği ve kuruluğunu sağlamak için pamuklu kulak çubukları ve hastaneden tavsiye edilen alkol. (günde birkaç kez pamuklu çubuğu alkol şişesine batırıp hafifçe göbek etrafına dokundurarak gezdiriyorsunuz. Bu işlemi göbek düştükten sonra da 1 hafta kadar devam ediyorsunuz. Özellikle banyodan sonra göbeğinin çok iyi kurulandığından emin olun ve mutlaka pamuk ve alkolle steril etme işlemini yapın. Korkmayın acımıyormuş:) Benim miniğimin 6. gününde göbeği düşmüştü ve özellikle alt değiştirirken daha bir rahat hareket edebildiğimiz için sevinmiştik. Göbek düşme süresi bebekten bebeğe değişmektedir. Ancak anne sütünü bol alması yeni doğan sarılığını engellediği gibi göbeğin hızla kuruyup düşmesini de sağlamaktaymış.
Önemli not: Bebeğinizin göz temizliğinde kaynatılmış ve ılıtılmış suyu steril pamuğa döküp, yalnızca bir yüzünü bir kereliğine gözün pınarından kuyruğuna doğru silerek yapmalısınız. Pamuğu iki defa aynı yerden geçirmeyin veya aynı pamukla iki gözü birden temizlemeyin. Kızımın bir gözü ilk haftalar çok kötü çapak oluyordu. Neredeyse kapanma noktasına geliyordu. Steril (doktorunun tavsiye ettiği) göz damlasının yanında günde birkaç kez özellikle en kötü görünen sabah saatlerinde bu temizliği yapıyordum. Zamanla düzeldi tabi. Panik yapmayın. Gözde şişme, aşırı kızarıklık ve kapanma olmuyorsa siz rutin temizliğini yaparsınız. Endişe edecek durumda zaten hemen doktora koşuyoruz.
• Pamuklu kulak çöpü. Banyo sonrası kulak kepçesinin kıvrımlarını kurulamak için.
• Burun pompası. Ucu pompa kısmından çıkartılıp kaynatılabildiği için wee marka çok güzel. Zaten ilk birkaç ay burnunda tıkanma varsa serum fizyolojik damla ile yumuşatıp fazlalıkları almak için kullanıyorsunuz, bir süre sonra mini burun deliklerindeki fazlalıkları hapşırarak kolay alabileceğiniz şekilde dışarı atıyor. (parmağınızla burun kanadına mini birkaç tık tıklada içerideki kuru top topları dışarıya doğru attırabilirsiniz)
• Burun temizliği için pamuklu çöp. Burun ucuna gelmiş yaramaz parçacığı almamızı sağlıyor:) Şekil olarak kulak pamuğundan biraz farklı.
• Ateş ölçer. Kulaktan veya alnından birkaç saniyede ölçeninden alırsanız bebeğinizi uyandırmadan ve hızlıca ateşini ölçebilirsiniz. Dilerim çooook uzun zaman kutusundan çıkartmaya bile ihtiyaç duymazsınız.
• Alt açma bezi. Bunlar kirlendiğinde atabileceğiniz gibi tasarlanmış bir tarafı pamuklu gibi sıvı çekebilecek, diğer tarafı ıslaklığı zemine geçirmeyecek naylon yalıtkan bir malzemeden yapılmış Canbebe’nin Migros’larda sat›lan paketlerinden alabilirsiniz. Özellikle ilk zamanlar minnoşunuz altı açıldıktan sonra size şaka yapar gibi pıt diye işeyiveriyor ve alt açmaların tüketimi hızlı oluyor ama ilerleyen zamanlarda bezi gerçekten idareli kullanıyorsunuz.
• Body ve tulumlar. bunlardan çok fazla almayın, çünkü bebişiniz hızla büyüyor. Alışverişinizde aldığınız ürünü giyeceği tarihi güzel hesaplamanızı öneririm. Öyle kolay hesaplanmadığını biliyorum. Heyecanlanıp çok severek aldığım ciciler mevsime uygun olmadığından bir kenarda kaldı. Body alırken boy boy almıştım ve en sıcak zamanlar için kolsuz olanları tercih etmiştim. Bir de boyundan çıtçıtlı olmayanları daha kullanışlı, ileride boynunda o bölgede tahrişi önlemenizi sağladığı gibi bir de çıtçıt açma kapamayla uğraşmazsınız. Tulumların iki bacağında çıtçıt olanı çok güzel. Tek bacağı tamamen kapalı olanlara bacağını içine sokmak- çıkartmak büyüdükçe zorlaşıyor, savaşa dönüyor:). Biraz büyüdüğünde düğmeleri ağzına alıp kopararak yutma tehlikesine karşılık düğmesiz olan (çıtçıtlı, fermuarlı) giyecekler daha güvenli. Şimdi elimizde makas, kıyafetlerdeki cicili bicili düğmeleri kesme yarışındayız.
• ilk bir ay için eldiven kullanacağınızdan tam takımlı ürünlerden alıp sonra şapka, eldiven, hiç kullanmayacağınız zıbınlık kalmasın. Eldiven birinci aydan sonra daha kolay tırnak bakımı yapabileceğiniz için yüzünü çizmediğinden çıkartılıyor. Ayrıca dokunarak öğrenmeye başlaması için eldivensiz özgür parmaklar gerekli.
• 2. ayından itibaren diş çıkartana kadar ağzından yoğun tükürükler saçan minnoşumuz için bol bol arkadan cırtla takılan önlüklerden almıştık. Öyle ki bir süre sonra her yerimizden önlük çıkmaya başlamıştı.
• Bebeğiniz için özel tırnak makası. Tırnak kesmelerinde çok ürkek davranacaksınız korkmayın, bu çok normal. Hatta ben minik kuzumun tırnağını keserken azıcık kaptırmıştım. Hemen bebek hemşiresi arkadaşımı aramıştım. “Ben bebek hemşiresi olduğum halde aynı şekilde kızımın tırnağını birkaç kez kaptırmıştım. Kan akması durduğu sürece hiç birşey sürmeyin ve dokunmayın” diye tembihlemişti. O günü atlattık ama ben hala kızımın tırnaklarını kesemiyorum. Sanırım o anı unutabilmem için en az bir 10 yıla ihtiyacım var.
• Bebeğinizin malzemelerin dışarı çıktığınızda taşımak için ona ait çanta. Bu çanta çok büyük olmamalı. Hatta ben yakın ziyaretler için ayrıca küçük bir çanta kullanıyorum.
• En küçük ve orta boy biberon. Eğer çalışan anne iseniz işe başlamadan birkaç hafta önce bebeğinizi biberona alıştırmak için günde bir defa mini biberonla anne sütünü vermelisiniz. Kızım o konuda hiç seçici davranmadı. İçi dolu olduğu sürece suni, gerçek farketmez dedi. Ancak arkadaşımın bebeği biberonu reddettiği için yanında olamadığı zamanlar beslenme konusununda büyük sıkıntı yaşadılar. Biberonların uçları bebeğinizin ayına göre olursa çekme sıkıntısı yaşamaz. Minicik delikten başlayan biberon ucumuz şimdi mamasına tahıllı mama veya bisküvi parçacıkları kattığımda bile akıtacak kadar büyüdü.
• Emzik. Aslında bu konudaki fikirler ikiye ayrılıyor. Bir grup anne kolay uyuması ve oyalanması için bebeğini doğar doğmaz emzikle tanıştırıyor, bir grup anne ise en az 4. aya kadar emzikle tanıştırmamayı tercih ediyor. Ben emzik yapay olduğu için o minicik ağzına vermeyi istemedim. Ayrıca düştü, temiz mi değil mi derken ileride yerden alıp pat diye ağzına sokuverecek. Hijyen kontrolsüzlüğünden dolayı çekinmiştim. Daha sonra da reddetti zaten. Ancak emme duygusu güçlü bir bebek olarak anne sütü emdiği zaman beni, ben yoksam da parmaklarını emmeye başladı… İlk aylarda gündüz de çok emerdi parmaklarını sonra biz yavaş yavaş oyalayarak, parmaklarını ağzından çıkartıp unutturarak vazgeçirdik. Şimdi uyumadan önce parmaklarını emiyor (işaret ve orta parmağını veya baş parmağına ağzına alması), uykuya dalınca da çıkartıyor. 3 yaşından önce parmak emme huyundan vazgeçirmemiz gerekiyor.
Emzik bebeğin kendisi tarafından seçilirmiş. Emzik verme taraftarı olmadığımız halde uyuma konusunda çok zorlandığında belki vermek zorunda kalırız diye kauçuk (doktorun tavsiyesi), damaklı, damaksız şekil şekil, boy boy almıştık. Tabi bunları saklamak için de kapaklı emzik kutuları var (emzik saklama) o da emziği çantaya atmayı kolaylaştıran güzel bir aparat.
• Üçgen güvenli uyku yastığı. Bebeğimizi ilk iki ay bu üçgen yastığın arasında bir sola bir sağa çevirerek (hep tek yönde uyutmamak için-kafa yapımızın güzel şekli için) kendiliğinden dönmesini engeller şekilde güvenle yatırmıştık. Sırtı ve karnını destekleyen yastık yüzükoyun dönmesini engellediği için gerçekten ilk geceler rahat uyumamı sağlamıştı. Zaten sonrasında kendiliğinden dönmeye başladığı için nefes almasını engelleyici pozisyondan kendini kurtarıyordu. Tabi biz de sık sık kontrol ediyorduk.
Temel ihtiyaçları sıralayarak size bir miktar da olsa yardımcı olmaya çalıştım. Kuzularımız sayesinde büyük-küçük kasları geliştirici oyuncaklar, müzik kutuları daha neler neler girecek hayatımıza… Hepsi çok zevkli ve eğlenceli. Akşam olsa da koşup kızımla biraz oyun oynasam diye hayal ediyorum gün boyunca. Bebeğinizle geçirdiğiniz zamanın tadına varmanız dileğiyle.
Sevgiler 🙂
Bebek alışveriş listesi,