loading...
Bebeğime isim verirken
İçinde gizemi, yaşamı ve geleceği taşıyan minik çekirdek, sana verilen bir avuç toprak ve su ile yeşermeye başlayacaksın. Henüz toprağı bile kıpırdatmayacak kadar küçük olan güzelliğin dışarıdan görünmese de sık sık kontrol edilirsin.
Derken bir gün minik filiz çıkartıverir burnunu toprağın altından, birkaç güne daha da büyüyeceksin diye el çırptırırsın seni bekleyenlere. Gerçekten de minicik bir yaprak açıyor kollarını havaya doğru şöyle gerinen kedi yavrusu gibi. Şimdi daha fazla ilgi gösteriliyor sana minik filiz. Artık tanıştığımıza göre birkaç güne kalmadan seni göstereceğiz hevesle evi ziyaret eden arkadaşlara. “İşte bak bu bizim minik kiraz ağacımız” diyeceğiz. “ Geçenlerde marketten alıp, yediğimiz kirazın çekirdeği. Öylesine ekmiştik bu saksıya bir de baktık ki yeşermiş”. Aslında yaşamaya ne kadar hevesli olduğunu anlatmak için “öylesine” deriz, yoksa belli edilmese de dört gözle beklenir senin yeşermen. Artık evimizde bir canlı, arkadaş vardır senin sayende.
Soranlara hemen adını söyleriz “kiraz” diye. Artık bir yaşam boyu bu isimle çağrılacak, anılacaksın. Meyvelerin, tadın bu isimle sunulacak. Doğa senin adını daha çekirdekken vermişti, biz aynen devam ettirdik.
Süreç ve heyecan olarak fidanla aynı olan bebeğimize, doğadan farklı olarak biz bir isime karar vereceğiz. Hamile olduğumu öğrendikten sonra ikinci aşama olan, cinsiyetini öğrendiğimiz 16. haftanın ardından bizi başka bir heyecan sarmıştı. Evet sen bizim minik kızımızdın ve bir yaşam boyu, hatta daha sonrasında bile seni temsil edecek adın ne olacaktı. Adını belirlerken mesleğimden gelen alışkanlıkla hemen bir çizelge hazırladım kafamda. Tabi ki bu işin de bir sistemi, kuralı vardı kendimce.
Öncelikle bebeğinize bir büyüğünüzün veya sizin için önemli birisinin ismini verip yaşatmayı planlıyorsanız ki bu harika bir şey, zaten isim hazır olduğundan ohh şahane.
Tabi ki ben yeni isim düşünecek arkadaşlarımla paylaşıyorum bunları. Biz hemen isim adaylarını esmerlik sarışınlık durumuna göre ikiye ayırmıştık. Ne alakası var demeyin…Sarışın bebişinize Yağız ismini koymayın diye. İkincisi kızımızın isminin fonetik olarak akıcı (kulağa hoş gelen) olmasını istedik. Örneğin; Duru, Nisan, Beste, Umut…
Ayrıca kız erkek ayrımı olan, ortak (uniseks) olmayan isimleri tercih ettik. Eşimin adı Güray olmasına rağmen ona gelen paketlerde hitap şekli “hanım” olunca bu detaya da dikkat ettik.
Farklı olmak için hatırlanması zor veya her tanışmada “anlamı sorulan” isimleri de tercih etmemeye çalışık. İleride “ney hanımdı yaaa” şeklinde bir soru olmasa daha kolay
Ayrıca kızımıza koyacağımız isimlerin anlamlarına da tek tek baktık. Çünkü bazı güzel isimlerin müstehcen veya çocuğun karakterini ezecek olumsuz anlamı olabilir. Yavrumuz ileride adının anlamını söylerken ıkınıp, sıkılmasın.
İsim seçimimizde bir detay daha vardı, soyadıyla uyumlu olması. Çünkü bazı isimler soyadıyla yanyana gelince komik veya anlam tekrarı olabiliyor. Örneğin Pınar Irmak (benzer anlamlık), Sahra Dere (zıtlık), Savaş Barış…
Doğduğu zamana göre de seçilebilir. Bahar, Nisan, Eylül, Başak gibi… Hatta bazı nesillerin isimleri doğdukları dönemin siyasi gelişimine göre bile verilmiştir. Örneğin; Eylem, Özgür, Devrim…
Aileniz için anlam bakımından önemli bir yer ismi de seçilebilir. Evlilik teklifi aldığınız bir şehir (Ege, İstanbul…) , bebeğinizin dünyaya geldiği an bulunduğunuz ada ismi (Gökçe…),
Köklü, doğadan gelen bir isim tercihiniz de olabilir. Çınar, Bulut, Toprak, Su, Yıldız, Güneş, Rüzgar…
Veya ülkemizde sık rastlanan isimlerden de olabilir. Ayşe, Ali, Fatma, Zeynep, Mustafa gibi. Arkadaşım oğluna çok sevdiği için Ali adını koydu. Fakat çok sık rastlandığı için Ali Can şeklinde ikinci bir isimle ayrıştırdığını belirtti. Bazen sınıfta aynı isimden birkaç tane olabiliyor ve yaygın soyadları da her zaman yeterli olmayabiliyor. (Yılmaz, Çakır, Yalçın gibi).
Biz kızımızın ismini belirlerken söyle bir istek sıralaması yaptık. Köklü bir isim olsun ama eski olmasın, ileride internet, mail gibi girişimlerde kolaylık olması için ş,ç,ğ harflerinden mümkünse az olsun:), soyadımızla uyumlu bir kız ismi olsun. Ben özellikle mitolojiden olsun da istemiştim. Böylece Defne (Daphne); Apollon’un aşık olduğu bir nympha. (Nymph: Yunan mitolojisindeki perilere verilen isim). Ayrıca tüm mevsimlerde güzel kokulu yaprakları olan bir ağaç. Defne kokulu sabun, yemeklerde kullanılan defne yaprağı (Defne yaprağının yemeklerde kullanıldığını şirin bir tatil köyü olan Çıralı’da yediğim güveçte balıkta görmüştüm). Belirlediğimiz ismini onu bekleyen tüm sevenleriyle/ailemizle paylaştık. Herkesin beğeni mesajini aldıktan sonra gönül rahatlığıyla bebeğimizin ismini seçmiş olduk. Doğumunun ikinci günü minik kızımızın ismi Ahmet dedesi uzun ömür, sağlık ve başarı getirmesi dileğiyle dualar eşliğinde kulağına üç defa söyledi.
Defne’m ismin gibi tüm mevsimlerde mutlu ve sağlıklı yaşa, adın gibi sevdiklerinle, ailenle köklü bir ağaç gibi ol, dallarında-kollarında güzel dostluklar kurulsun ve gölgen bile güven versin sevdiklerine. Adınla birlikte özgür yaşa…
Bebek İsimleri,