loading...
Bakıcı seçerken nelere dikkat edilir?
Bu konuda anlatacak hikayelerim var ancak maceralarımı başka bir yazıda aktarırım. Şimdi önemli noktaları paylaşmayı tercih ederim.
Bebeğimle harika günler geçiriyorken daima yüreğimin bir köşesinde işe başlayacağım ve bu minik güzellikten ayrı kalacağım düşüncesi vardı. İşe döneceğim tarih yaklaştıkça ve bebeğimi emanet edeceğim özelliklere sahip birisini bulmak zaman alacağından iki ay öncesinden arkadaşlarıma, çevreme haber verdim. Hatta görüşmelere başlamadan önce bebek bakıcısı olan bir arkadaşımdan birkaç tavsiye de aldım.
Evde gereksiz görüşmeleri ortadan kaldırmak için telefonda ön eleme yapılıp ( adı, yaşı, oturduğu semti, eğitim durumu, tecrübeleri ve ücret beklentisi ) duruma göre randevulaşmak daha mantıklı.
Tecrübe elbette önemlidir ama bazen doğal bir yetenek tecrübeden daha önemlidir. Benim kızımın bakıcısı (ablası diyebiliyorum) bu tanım için harika bir örnek. Hiç bebek bakmadığı halde öyle akıllı ve sevecen yaklaşıyor ki konuyu bir kere tarif etmek yeterli oluyor.
Görüşme esnasında adayın bebeğinize nasıl davrandığını gözleyin. Bazı adaylar bebeğin kaç aylık olduğunu bile sormayabilecek kadar ilgisiz olabiliyor. Siz sormadan çocuklara olan sevgisini kendiliğinden dile getirmesi veya bebeginiz hakkında heyecanla yorum yapması çok önemli ip uçlarıdır. Unutmadan, konuşmasında çocukların olumsuzluklarından mı bahsediyor (daha önce baktığım bebek çok mızmızdı). Veya “çocukları sever misiniz?” sorusuna kuru kuru yanlızca “evet” diye mi cevap veriyor? Bebeğinizin ilk sözcüklerini bakıcısından öğreneceğini bilerek aşırı şiveli olmamasına özen gösterin. İleride bu kelimeleri düzeltmek daha yorucu olabiliyor…
Benim ilk görüşmemde canım arkadaşım Emine’nin yanımda olması, hatta görüşmeyi bizzat kendinin yapması epey bilgi sahibi olmama yaradı. Bebek bakıcıları gündüzlü ve yatılı olarak iki şekilde tanımlanıyor. Biz kuzumuza gündüz, biz evde olmadığımızda eşlik edecek birisini arıyorduk. Buna göre ayıracağımız bütçe ve arayacağımız özellikleri belirledik. İlk görüşmelerdeki acemiliğimizi ve sormayı unuttuğumuz çok önemli soruları farkedince bilgisayarda bakıcı için iş tarifi (soru listesi) hazırladık. Görüşme sırasında öyle ıkınıp sıkılıyorduk ki isteklerimizi sıralarken sanki karşı taraf bizi işe alacak gibiydi.
Eşimle provasını bile yaptığımız soru listesini sizinle paylaşıyorum;
Bu işi neden istiyorsunuz?
( Paraya ihtiyacım var. Çocukları seviyorum ve sevdiğim bir işi yapıp para kazanmak istiyorum. Temizliğe gitmek yerine bebek bakmayı istiyorum.)
En son işiniz neydi, neden ayrıldınız?
(Buradaki cevap çok önemli, “baktığım çocuk beni çok yoruyordu” ile “baktığım bebeğin ailesinin tayini çıktı” arasında fark var – görüşme sırasında daha önce çalıştığı kişilerden referans almak istediğinizi dile getirin.)
3 aylık bebeğin ihtiyaçları nedir?- işe dönmem gereken tarihte kızım 3 aylık olacaktı
(Sadece altını temizler, besler ve uyuturum mu? Yoksa ilgiye, şevkate ve güzel bir bakıma ihtiyacı var mı?)
Bebeğim oyun oynamaya başladığında katılımınız nasıl olacak?
(Tanıdığımın kızı kendi başına oynayarak hiç konuşmayan babaanne ile büyüdüğünden çok geç konuştu ve yaşıtlarıyla uyum sorunu yaşadı)
Disiplin anlayışınız nedir?
Kışın işe gelip gitmek zor olur mu? (Bir sabah ben gelmiyorum cevabı çok sevimsiz olur)
Ehliyetiniz var mı? (arabanız varsa, acil durumlar için ihtiyaç duyarsanız)
Bebek bakamaya ne kadar devam edeceksiniz? (birkaç ay sonra bakıcısız kalmamak için)
Çocuklarınız var mı?
(Sizin bebeğinizden daha çok ilgi göstermesi gereken küçük çocuğu olmasa daha güzel-lafın arasında çocuğunu eve getirip getirmeyeceğini sorun, bebeğiniz için önemli bir detay olabilir)
Ev işlerini yapar mısınız?
(Bazı adaylar konuşmaya yapmayacakları ev işlerini soralayarak başlıyor. Sizin istediğiniz ev işileri bebeğinizin zamanından çalınmayacak gibi olmalı)
Kullandığınız (sürekli) ilaç var mı?
(Kronik hastalığı olup olmadğını sorun, bir de anti-deprasan ilaçları konusunda titiz bir takipçi olun-psikolojik destek alıp almadığını bile sorun)
Sigara içiyor musunuz?
(Günlük yaşamda sigara içmeyene rastlamak bile zor. Ama en azından ağız ve diş sağlığına dikkat eden ve çok az içen birisi olmalı)
Bebeklere uygulanan ilk yardım bilginiz var mı? Kursa gittiniz mi?
(Bebekler için ilk yardım kuralları daha farklı. Böyle bir eğitim almamışsa bile konuyla ilgili kitap alıp okumasını önerin veya siz biliyorsanız uygulamalı gösterin)
………………………………………………………………………..
Eveeet, evinizde görüşebileceğiniz bir adayınız var nihayet:) Burada da aşağıdaki detaylar aklınızda bulunsun:
Görüşmeye gelirken nasıl giyinmiş? Yıpranmış giysilerin önemi yoktur ancak tırnakların ve dişler temizliğine bakın.
Tertipli, düzenli mi? (Siz düzenlisiniz dir karşı taraf düzensiz veya tam tersi ise düzen anlayışınız uyuşmayabilir. Bazıları aşırı titizleri sevmez)
Görüşmeye gelirken gecikti mi?, Güvenilir görünüyor mu?
Görüştüğüm bir aday bel ağrısından şikayet etmişti. Kızım emeklemeye başladığında onunla nasıl ilgileneceksiniz? Diye sormuştum. Narinlik, çok yaşlılık bakan kişiyi ekstradan yorabilir.
Bebeğinize nazik mi yaklaşıyor? Bebekler yüksek sesle konuşulmasından, sert hareketlerden hoşlanmayabilir, hatta korkabilir…
Siz onunlayken rahat mısınız?
Ohhh beeee…izlenimleriniz olumlu. Şimdi mutlaka birlikte vakit geçireceğiniz 2-3 gün ve deneme süresi hakkında konuşun ve şunlara dikkat edin.
Akşamları eve geldiğinizde bebeğiniz mutlu ve hareketli mi? Yoksa uyukluyor mu…Bakıcınız rahat ve neşeli mi? Yoksa “ohh nihayet geldiniz, ben çıkıyorum” telaşında mı?. Bebeğiniz en son ne zaman beslenmiş veya altı değişmiş.? Günü nasıl geçirdiklerini sorun. “Benim ilk bakıcı adayında, daha kapıdan içeri girmemiştim “bebeğimin ne kadar çok altını değiştirdiğini” tatsız bir tarifle anlatmıştı, ben de “önce güzel bir şeyini anlatsaydınız zaten kızımı özlemişim” diye cevap vermiştim. Bakan kişiye bebeğinizin sizin istekleriniz doğrultusunda bakılması gerektiğini mutlaka anlatın. Aksi taktirde bakıcı belki de kendi çocuklarına baktığı gibi bakacak ve bunun gayet de yeterli olduğunu düşünecek. Hatta kendini size göre daha tecrübeli varsaydığından sizin önerilerinizi dikkate bile almayacaktır. Eğer bakıcınızda hoşunuza gitmeyen bir davranış dikkatiniz çektiyse eve sürpriz bir ziyarette bulunun veya komşunuza gün içinde bebeginiz çok ağlarsa sizi aramasını rica edin.
Bunca detayla umutsuzluğa kapılmayın sakın. Benim bu aşamada başıma ağrılar girmişti. Ancak hislerinize güvenin. Bebeğiniz onunla rahat mı? Bazı eksiklikler zamanla giderilir ama sevgi, şevkat hatta merhamet sonradan öğretilmez… Ben dilimi ısırarak, hayallerimizdeki gibi birini bulduğumuzu söyleyebilirim. Ancak bir kaç umutsuz deneme sonrasında…
Yavrunuz kendi güzelliğiyle iyi insanlarla tanışmanızı sağlar inşallah. Sağlıcakla kalın ve içinizi ferah tutup iyi şeyler düşünün.