loading...
Hava üfleyen makineyle (nebulizatör) tanıştık…
Doğum günü partisinden önce kızımın aşılarını yaptırmıştık ve kısa sürede ağız / burun akıntısı, yüksek ateş şikayetleri ortaya çıkmıştı. Durumu doktorumuza bildirdiğimizde aşı kaynaklı olabileceğini, gözlemlememizi iletti.
Kuzumun bir önceki günden daha iyi uyanacağını umarken, şikayetlerin daha da arttığını görünce doktorumuzu tekrar aradık durumu aktardık “kızamık aşısının yan etkisi olan döküntüler çıkarsa ne yapacağımızı ve bulaşıcı olup olmadığını da sorduk” (bulaşıcı değildi). Yapacak birşey yoktu, misafirlerimiz geldi ve kuzunun burnu yerde, halsiz, durgun bir doğum günü partisi yaptık. Haftabaşı kuzuyu doktorumuza götürdük.
Kontrol sonrası öksürük ve hırıltı sebebiyle balgam sökücü, bağışıklık destekleyici ve kullanmayı bırakacağımızı sandığımız alerji ilaçlarını tekrar alarak evimize döndük. Öksürük, hırıltı iki gün içinde geçmezse akciğer filmi çekilecek ve ona göre antibiyotiğe başlayıp başlamama kararı verilecekti. Kuzumuz özellikle sabaha karşı çok öksürüyordu ve öksürüğün dinmesini beklerken aldığımız nefes bile boğazımıza diziliyordu.
Sonunda iki günlük sabırlı bekleyişin yerini akciğer filmi çektirme telaşı aldı. Çekim esnası tam bir trajikomediydi. Şöyle ki; ayakta tuttuğum kuzuyu yüzü göğsüme gelecek şekilde kendime yapıştırdım, İlkay arkamdan bana sarılırmış gibi durup, kuzunun ellerini sırtıma doğru sabitledi (anneli tost yaptık)… Kuzunun ne olduğunu anlayamayan şaşkınlığı ve gözyaşları arasında çekilen filmi alıp doktoruna uçarak gittik.
Sevindirici haber film temizdi ve antibiyotik kullanılmayacaktı…
Alerji ve Nebulizatörle tedavi
Burun akıntısı, gözlerde sulanma, hırıltı, öksürük ve halsizlik alerjik reaksiyonun voltran (çocukluğumuzdaki çizgi karakteri) olmuş haliyle karşımızda dikiliyordu. Ailecek allerjiden muzdarip olduğumuzdan duruma şaşırmadık. “çantana at” boyutlarında küçük, kablosuz kullanma imkanı olan şarjlı bir Nebulizatör makinesi aldık. Böylece hastaneye gitmeden kuzuya rahatlaması için ağızdan veya burundan (astım tedavisi gibi) ilaçlı hava verecektik. Özellikle şehir dışına giderken yanımıza ilk alınacaklar listesindeydi…
Cihazı kullanım kılavuzuna göre steril ettikten sonra içine belirtilen ölçekte temiz su ve sıraya göre iki adet ilacımızı koyduk. Sabaha karşı artan öksürükten sonra kuzunun rahatlaması için makineyle burnuna doğru yavaş yavaş (gri duman) hava üflettik. İlk gecede bile rahatladığı için uyuyabildiğini görüp sevinmiştik. Şikayetleri birkaç gün sonra tamamen kesildi.
Ayrıca kuzunun yoğun şikayetlerinden ve öksürük krizinden sonra evdeki ne kadar peluş oyuncak, polar, battaniye, yastık, halı varsa hepsini toplayıp kaldırdık. O günden beri şikayetlerimiz yok denecek kadar azaldı. Anti-bakteriyel halılarıda araştırdık ancak halıları başka halıyla yenilemektense tozu engelleyip, ortamın kuruluk-nem oranını ayarlamak, terletmemek, alerjik olabilecek yiyecek-içecek ve ürünlerden uzak tutmak daha doğru geldi… kolay görünüyor di mi?
Umuyoruz ki alerjik durumu iki yaşından sonra azalacak ve ilkokul çağında tamamen iyileşecek. Çok sık duyduğumuz alerjik bünyeli bebişlere ve ailesine şimdiden çok geçmiş olsun diyoruz. Sabır gerektiren yorucu bir süreç. Yeter ki karşımıza aşılmayacak engel çıkmasın.
Sağlığınız eksik olmasın…