loading...
Detaylarıyla meslekleri öğreniyorum.
Çocuklu yetişkinler olduğumuzdan beri kitap tavsiyelerimiz çocuklarımıza yönelik oluyor. Çay sohbetlerinde anneler; son günlerde elimizden düşmeyen şu kitap harika, seninkinin de çok hoşuna gider diyor. Okul öncesinde bir yıl daha büyüdüler ve yaş itibariyle okuma zevkleri biraz daha oturduğundan artık kitaplar yıldızlı hediye listesinde daha çok yer alıyor. Tecrübe edilmiştir. 5 yaş altı çocuklar doğum günlerinde hediye paketlerini parçalarken içinden afilli bir kahraman kostümü çıkmadığı sürece giysi ve kitap hediyesine bayılmıyorlar. Tabi bu sayfalar üç boyutlu ve hareketliyse o başka.
Tavsiyeyle aldığımız ve bu aralar okuma saatimizde bize mutlaka eşlik eden kitaplarımız Dünyayı Öğreniyorum Serisi. Kolay okunur font ve büyüklükteki yazıyla; mesleklerin zorluklarını, inceliklerini ve güzelliklerini şimdilik ben okuyorum. Ama eminim kuzum okuma öğrendikten sonra tüm satırları elden geçirecektir. Bazen kitapçının çocuk bölümünde aileyle ufaklığı arasındaki dialoglara istemeden kulak misafiri oluyorum. Ebeveyn seçilen kitabın sayfalarına hızlıca göz atılıp “her sayfada iki satırcık var başka kitap seç” diyor. O yüzden baştan ileteyim bu seri idealinde üstünde bol yazılı, bol resimli.
Hayvan Bakıcısı Nasıl Çalışır?
Ya Bir Kaptan? Yük taşımacılığı nasıl yapılır?
Nasıl mı öğreniyoruz? Kitabın kahramanı çocuk o meslek sahibi arkadaşının bir gününü ziyaret eder ve gezi başlar…
Proporsiyon olarak gerçeğe yakın yapılmış sade ve renkli hikayenin sonunda “Bütün bunları kitapta bulabilirsiniz” diyerek resimlerin detaylarından aldığı parçaların yerini soruyor. Çocuklar dikkat gerektiren bu tarz arama bulma oyunlara bayılıyor. Ayrıca Arkadaşım Fırıncı kitabının arkasında diğerlerinden farklı olarak yer alan üzümlü sandviç ekmeği tarifini ilk fırsatta kuzucuğumla birlikte yapmaya karar verdik.
Günlük hayatımızda karşılaştığımız postacı, diş hekimi gibi meslekleri tanımanın yanında hakkında daha az fikir sahibi olduğumuz yarışçı, balerin, makinist veya kaptanların nasıl çalıştıklarını, gösterdikleri özeni öğrenmek için de tadında bir kaynak. Yani her gün yediğimiz en basitinden ekmeğin yapım aşamalarını bilmek hem yararlı hem de gerekli. Çünkü çocuklar masaya gelen yemeğin hazırlanma süreçlerini bilirlerse yapanın ve yapılanın da değerini daha çok anlarlar. En basitinden sandviç gibi pratik şeyleri mutlaka birlikte hazırlamalısınız derler. Okullar geziler düzenliyorlar; fırıncı, itfaiye istasyonu veya bir reklam ajansına gidiyorlar. Anne babanın mesleği hakkında sohbetler ediyorlar. Çocuklarımız meslekleri yakından tanıyarak büyüyor. Ve 5 yaşında sorduğunda çepçe operatörü, kuş doktoru, bilgisayarcı olacaklarını söylüyorlar 🙂
Arkadaşım Fırıcı’da ki küçük kız ileride ben de fırıncı olmak istiyorum ama o zaman her gün erken kalkmam gerekir diyor… Dikkatinden kaçmamış.
Kitapçıya her gidişimizde seriden elimizde olmayan bir tane alıyoruz. Kuzum kadar biz de seviyoruz…
Yazar: Ralf Butschkow – Susanne Schürmann
Çeviren: Ayça Sabuncuoğlu
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
son bir ek: Sayfalar-kapak kuşe ve çok makul bir rakamla satılıyor.
Çocukların Gözüyle Meslekler,