loading...
Evet itiraf ediyorum bu kitabı iş yerimde yem olarak kullandım. Koydum masamın üstüne yaslandım sandalyenin arkasına ve gelen arkadaşlarımın tepkisini izledim. mutlak ellerine aldılar, birkaç sayfa okudular.
Hatta metinleri kontrol etmek için gelen arkadaşla soru cevap oynadık. Gözlerindeki meraklı çocuk 5 yaşındaki haliyle bol bol kahkaha attı.
– Söyle bakalım Nedim; kutup ayıları neden su üstünde yürür?’
– Aaa neden bak ben de merak ediyordum.
Sesli okudum o sayfadakilerini ve başka örnekleri. Soruların tarzı komik, resimlerdeki karakterlerin ifadeleri daha da komik. Ayrıca serpiştirilmiş fotoğraflarla karışık olmayan sayfa tasarımları da takdirlik.
Örümcekler neden kendi ağlarına yapışmaz veya çıtalar neden bu kadar hızlı koşar?. Neden neden neden diye sürekli soran kuzulardan alışık olduğumuz bu duruma şimdi tam 29 tane “merak ediyorum” sorusu daha eklendi. Kitabın sonunda konulardaki yabancı terimlerin açıklandığı sözlük bölümü var.
32 sayfadan oluşan kitabımız sert kapak ve kare formatında. Bayılıyorum bu ölçüye:) Aslında üniversite yayınları oluşu dikkatimi çekmişti. Raflardaki çocuk kitaplarının pek çoğu sanki hiç denetimden geçmemiş gibi. Dili hatalı (kötü çeviri vb), tahminen eğlence tonu katmak için karakterler birbirlerine hakaret boyutunda isim takıyor veya çizimler kullanılan renkler korkunç oluyor. Yani bir pedagog değerlendirmesi yapılmamış, tek kaygı maddi karşılığıymış gibi duruyor. Durum böyle olunca eğitim kurumunun parmağının değdiği kitabı merak ettim. Büyük veya küçük çocuklar daima merak ederler, dilerim sorular doğru cevaplarıyla cilt cilt raflarda boy gösterir.
Bilimsel anlaşılır açıklamaları ve harika görselleriyle kız erkek tüm küçük okuyucuların merakını giderecek kitabımız 5-8 yaş grubuna yönelik.
Merak ediyorum fillerin neden hortumları var? Ve hayvanlar hakkında daha pek çok şey…
Kitabı yolculuklarda tercih ettik. Heyecanlı çocuğun dikkatini toparlayan iyi bir yol arkadaşı. Sorumu heyecanla sorup kızımın yerlere yatıran komiklikte kendi cevaplarını dinledikten sonra biraz taklitle, biraz tiyatroyla şamatanın dozunu artırarak okuduk durduk.
Ve emeği geçenler;
Kosept, tasarım ve çizimler: Ray Bryant
Çeviren, redaksiyon: Rabia Kesik
Bahçeşehir Yayınları
Kitapsever meraklı minik ve büyüklere tavsiyelerimle. iyi okumalar 🙂